Wędzona ryba z jajkiem w koszulce na szpinaku
21.3.18
4
jajko
,
kuchnia szkocka
,
ryba
,
ryba wędzona
,
skomplikowane
,
szpinak
,
Szybkie (do pół godziny)
Zapraszam Was na ostatni przepis w mojej tegorocznej akcji kulinarnej - kuchnia szkocka. Na zakończenie postanowiłam przygotować przepis połączony z akcją wspólnego gotowania - 3 po 3, której głównymi składnikami było jajko, wędzona ryba i sałata (tu troszkę oszukałam, ponieważ zamiast sałaty wykorzystałam szpinak, ale mam nadzieję że można to zaliczyć). Wraz ze mną danie 3po3 przygotowała Patrycja. Przygotowałam danie śniadaniowe z wędzonym łupaczem i jajkiem w koszulce na szpinaku. Myślę, że takie danie z powodzeniem możecie zaserwować podczas świątecznego śniadania, a wasi goście będą zachwyceni. Jeżeli nie macie dostępu do wędzonego łupacza, możecie zastąpić go wędzonym pstrągiem lub dorszem, a nawet śledziem. Polecam, ponieważ wędzona ryba polana płynnym żółtkiem jest po protu rewelacyjna!
Cały sekret tego dania polega na odpowiednim skoordynowaniu wykonywanych czynności, tak aby wszystkie składniki były gotowe i ciepłe w jednym czasie. Nie jest to łatwe, ale wszystko to kwestia wprawy i jestem pewna, że jeżeli nie za pierwszym, to za kolejnym razem uda się Wam to zrobić. Powodzenia!
Wędzona ryba z jajkiem w koszulce na szpinaku
Składniki:
- filet z wędzonego łupacza
- 2 duże, świeże jajka (najlepiej od wolno biegających kur)
- 2-3 duże garście świeżego szpinaku
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
- sok z połowy małej cytryny
- łyżka octu
Jak zrobić jajko w koszulce:
Przygotowanie ryby (łupacza):
W rondlu lub w głębokiej patelni zagotować niewielką ilość wody z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu i soku z cytryny. Gdy woda się zgotuje włożyć do niej rybę, zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 minut, po czym zdjąć z ognia i odstawić.
Przygotowanie szpinaku:
Szpinak przebrać, poodrywać ogonki, opłukać i osuszyć.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, smażyć ciągle mieszając aż zmięknie, zwiędnie i zrobi się ciemnozielony. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie jajka w koszulce:
Jajko delikatnie wbić do małej miseczki.
W niedużym garnku zagotować wodę, dolać niewielką ilość octu (1 łyżkę), zamieszać, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Gotować przez 2-3 minuty, aby żółtko się nie ścięło. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na ręcznik papierowy, aby obeschło.
Ułożenie dania:
Na talerzu ułożyć przesmażony szpinak, na nim położyć kawałki wędzonej ryby, a na niej położyć jajko w koszulce. Podawać oprószone solą i pieprzem.
Smacznego!
Pyszne połączenie składników.
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj również 3 po 3...
Dzeiki:)
UsuńJajka w koszulkach... moja zmora
OdpowiedzUsuńCzemu zmora?
Usuń