Printfriendly

Wędzona ryba z jajkiem w koszulce na szpinaku


jajko w koszulce


Zapraszam Was na ostatni przepis w mojej tegorocznej akcji kulinarnej - kuchnia szkocka. Na zakończenie postanowiłam przygotować przepis połączony z akcją wspólnego gotowania - 3 po 3, której głównymi składnikami było jajko, wędzona ryba i sałata (tu troszkę oszukałam, ponieważ zamiast sałaty wykorzystałam szpinak, ale mam nadzieję że można to zaliczyć). Wraz ze mną danie 3po3 przygotowała Patrycja. Przygotowałam danie śniadaniowe z wędzonym łupaczem i jajkiem w koszulce na szpinaku. Myślę, że takie danie z powodzeniem możecie zaserwować podczas świątecznego śniadania, a wasi goście będą zachwyceni. Jeżeli nie macie dostępu do wędzonego łupacza, możecie zastąpić go wędzonym pstrągiem lub dorszem, a nawet śledziem. Polecam, ponieważ wędzona ryba polana płynnym żółtkiem jest po protu rewelacyjna! 
Cały sekret tego dania polega na odpowiednim skoordynowaniu wykonywanych czynności, tak aby wszystkie składniki były gotowe i ciepłe w jednym czasie. Nie jest to łatwe, ale wszystko to kwestia wprawy i jestem pewna, że jeżeli nie za pierwszym, to za kolejnym razem uda się Wam to zrobić. Powodzenia! 


wędzona ryba z jajkiem


Wędzona ryba z jajkiem w koszulce na szpinaku



Składniki: 


  • filet z wędzonego łupacza
  • 2 duże, świeże jajka (najlepiej od wolno biegających kur)
  • 2-3 duże garście świeżego szpinaku
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • sok z połowy małej cytryny
  • łyżka octu


Jak zrobić jajko w koszulce: 


Przygotowanie ryby (łupacza):

W rondlu lub w głębokiej patelni zagotować niewielką ilość wody z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu i soku z cytryny. Gdy woda się zgotuje włożyć do niej rybę, zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 minut, po czym zdjąć z ognia i odstawić. 

Przygotowanie szpinaku:

Szpinak przebrać, poodrywać ogonki, opłukać i osuszyć.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, smażyć ciągle mieszając aż zmięknie, zwiędnie i zrobi się ciemnozielony. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Przygotowanie jajka w koszulce:

Jajko delikatnie wbić do małej miseczki.
W niedużym garnku zagotować wodę, dolać niewielką ilość octu (1 łyżkę), zamieszać, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Gotować przez 2-3 minuty, aby żółtko się nie ścięło. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na ręcznik papierowy, aby obeschło.

Ułożenie dania:

Na talerzu ułożyć przesmażony szpinak, na nim położyć kawałki wędzonej ryby, a na niej położyć jajko w koszulce. Podawać oprószone solą i pieprzem.


jajko w koszulce na szpinaku

Smacznego!

 

4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger