Sałatka z bobu z fetą i grzankami
Sałatka z bobu z fetą i grzankami |
Piękna, zielona, kwaśno - słona sałatka z bobu z fetą i grzankami to prawdziwa gratka dla miłośników bobu. Sezon na to strączkowe warzywo właśnie się rozpoczął i trzeba to wykorzystać! Sałatka z bobu, którą dziś przygotowałam, jest niezwykle orzeźwiająca, a dodatek grzanek sprawia, że jest przyjemnie chrupiąca, feta nadaje fantastycznego słonego smaku, a dodatek sporej ilości soku z cytryny daje jej kwaskowej wyrazistości. Do tego zioła - mięta i koperek i mamy niezwykle aromatyczną, lekką i po prostu rozpływającą się w ustach sałatkę!
Gorąco polecam na upalne dni!
Sałatka z bobu z fetą i grzankami
Składniki:
- 500g bobu
- 150g grzanek
- 100ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kilka gałązek dymki lub 2 szalotki, ewentualnie mała czerwona cebula
- 200g sera feta
- garść świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Bób ugotować al dente, wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Gdy ostygnie obrać ze skórki i przełożyć do dużej miski
W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z octem winnym, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i niewielką ilością soli (z solą należy uważać, ponieważ feta jest dość słona).
Do miski z bobem dodać grzanki, cienko pokrojoną dymkę (lub szalotkę/czerwoną cebulę), ser feta pokrojony w kostkę, posiekaną miętę oraz koperek. Zalać oliwą z przyprawami i delikatnie wymieszać. Dodać mieszankę sałat, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.