Ryż z zieloną soczewicą i kurczakiem
Przepis na ryż z zieloną soczewicą i kurczakiem pochodzi z kuchni libańskiej. Widziałam pomysł na to danie już wiele razy, ale jakoś nie mogłam się przełamać, aby go przygotować - jakoś nie pasowało mi połączenie ryżu z soczewicą. Jednak ostatnio przed kolejnym wyjazdem, nie było nic lodówce, wiec trzeba było sięgnąć po zapasy i tak postanowiłam dać tej potrawie szansę. O dziwo okazała się niezwykle smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim sycąca. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienne dni, ale przecież także latem trzeba zjeść coś konkretnego ;)
Polecam to danie, ponieważ jest stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a poza tym niezwykle smaczne ;)
Ryż z zieloną soczewicą i kurczakiem
Składniki:
- 1 cebula
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 0,5 szklanki ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy libańskiej 7 smaków
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- masło/oliwa do smażenia
Jak zrobić ryż z zieloną soczewicą i kurczakiem?
Cebulę pokroić i przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu aż się zeszkli (najlepiej zrobić to od razu w garnku).
W międzyczasie soczewicę przepłukać i odcedzić. Dodać do zeszklonej cebuli. Zalać około 500ml wody (lub bulionu drobiowego) i gotować przez około 30 minut.
Po 20 minutach dodać ryż, zamieszać, zmniejszyć gaz i powoli gotować pod przykryciem.
Gdy soczewica się gotuje przygotować kurczaka - pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Oprószyć przyprawą libańską 7 smaków oraz solą i usmażyć na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy.
Gdy soczewica i ryż są już miękkie, dodać kurczaka wraz z oliwą na której się smażył. Delikatnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku i natychmiast podawać przybrane natką pietruszki i/lub pestkami granatu.
Smacznego!
super przepis! polecam każdemu. zrobiłem w weekend dla moich znajomych, byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńZaskakujący, ale niezwykle smaczny, prawda? ;)
Usuń