czwartek, 16 sierpnia 2018

Frittata z papryką


Frittata z papryką


Od dość dawna na blogu nie pojawiały się inspiracje śniadaniowe. Postanowiłam to nadrobić i przygotowałam frittatę z papryką. Frittata to rodzaj włoskiego omleta z różnymi dodatkami. Tym razem przygotowałam frittatę z dodatkiem papryki, ponieważ trwa na nią sezon. Frittata to lekkie, proste i szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje Waszym bliskim, gdy zaserwujecie ją podczas weekendowego śniadania. Frittata to także idealne danie do spakowania do pudełka i zabrania do pracy. 



omlet z papryką


Frittata z papryką



Składniki:


  • 2 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • 4 jajka
  • papryka w proszku słodka, ostra i wędzona (do smaku i wg uznania)
  • sól, pieprz
  • masło i oliwa do smażenia


Przygotowanie:



Masło i oliwę rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. 
Paprykę pokroić w paski i dodać do smażącej się cebuli. Smażyć na niedużym ogniu przez kilka minut, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do czasu aż papryka nieco zmięknie.
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej i ostrej papryki.
Gdy papryka zmięknie, na patelnię wlać jajka i smażyć do czasu aż spód frittaty się przyrumieni, następnie patelnię wstawić pod grill lub górną grzałkę piekarnika i piec do czasu aż wierzch będzie rumiany.

Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionym pieczywem i mieszanką sałat.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Prosta do zrobienia i pyszna. Takie dania są właśnie u mnie na czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak właśnie lubię gotować - prosto, szybko i oczywiście smacznie ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...