Frittata z papryką
Od dość dawna na blogu nie pojawiały się inspiracje śniadaniowe. Postanowiłam to nadrobić i przygotowałam frittatę z papryką. Frittata to rodzaj włoskiego omleta z różnymi dodatkami. Tym razem przygotowałam frittatę z dodatkiem papryki, ponieważ trwa na nią sezon. Frittata to lekkie, proste i szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje Waszym bliskim, gdy zaserwujecie ją podczas weekendowego śniadania. Frittata to także idealne danie do spakowania do pudełka i zabrania do pracy.
Frittata z papryką
Składniki:
- 2 małe szalotki
- 1 ząbek czosnku
- pół czerwonej papryki
- 4 jajka
- papryka w proszku słodka, ostra i wędzona (do smaku i wg uznania)
- sól, pieprz
- masło i oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Masło i oliwę rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.
Paprykę pokroić w paski i dodać do smażącej się cebuli. Smażyć na niedużym ogniu przez kilka minut, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do czasu aż papryka nieco zmięknie.
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej i ostrej papryki.
Gdy papryka zmięknie, na patelnię wlać jajka i smażyć do czasu aż spód frittaty się przyrumieni, następnie patelnię wstawić pod grill lub górną grzałkę piekarnika i piec do czasu aż wierzch będzie rumiany.
Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionym pieczywem i mieszanką sałat.
Prosta do zrobienia i pyszna. Takie dania są właśnie u mnie na czasie.
OdpowiedzUsuńTeż tak właśnie lubię gotować - prosto, szybko i oczywiście smacznie ;)
Usuń