Printfriendly

Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado

koktajl z krewetek
Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado

Koktajl z krewetek (prawn coctail) to danie niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii i USA w latach 60 i 70 XX wieku. Obecnie uchodzi za nieco staromodne. Cóż w Polsce krewetki pojawiły się stosunkowo niedawno, a tak przygotowane danie wydaje mi się niezwykle ciekawe, a co najważniejsze jest bardzo smaczne. Pomysł na koktajl z krewetek z mango z sosem z awokado zaczerpnęłam z książki Icelandic Food and Cookery, którą przywiozłam w tym roku z Islandii. Według autorki, tradycyjny koktajl z krewetek, pojawił się na Islandii podczas II wojny światowej. Wówczas były to jednak tylko krewetki podane z ketchupem i sokiem z cytryny. "Koktajl", który dziś przygotowałam to wariacja na temat tej tradycyjnej potrawy. Muszę przyznać, że mango idealnie komponuje się z krewetkami, a całe danie nie tylko świetnie się prezentuje, ale także rewelacyjnie smakuje. 
Pięknie podany koktajl z krewetek z pewnością zrobi furorę na przyjęciu, a goście będą się nim zachwycać. Gorąco polecam!


jak zrobić koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado



Składniki: 



  • 250g ugotowanych krewetek
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej sałaty

Sos z awokado:


  • 1 dojrzałe awokado
  • garść natki pietruszki
  • garść bazylii
  • 2 łodygi dymki
  • 200g jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • szczypta ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • pieprz

Jak zrobić koktajl z krewetek z mango?



W misce delikatnie wymieszać ugotowane krewetki, drobno pokrojone mango, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz drobno pokrojoną sałatę. 
Krewetki nałożyć do niedużych, szklanych naczyń (dobrze sprawdzą się kieliszki do wina), polać sosem z awokado. Koktajl z krewetek odstawić do lodówki do czasu podania. 


Jak zrobić sos z awokado?



Awokado obrać i pozbawić pestki. Awokado zmiksować z natką pietruszki, bazylią, jogurtem, sokiem z cytryny, sosem Worcestershire, pieprzem kajeńskim i świeżo mielonym czarnym pieprzem, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby doprawić do smaku. Jeżeli sos jest zbyt gęsty - rozcieńczyć niewielką ilością zimnej wody. 

koktajl krewetkowy

Smacznego!

Kuchnia skandynawska 2018 Andrzejkowa uczta 2

6 komentarzy:

  1. UUUUuuu! Uwielbiam taki "retro-revive" a cocktail krewetkowy zawsze wszystkim smakuje niewazne jak snobistyczne maja podniebienia a jak ktos kreci nosem to sie po prostu nie zna. Polecam wyprobowac przepis na sos z wodeczka (wszakze jest to cocktail :) ja podaje taki cocktail z chipsami z parmezanu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki. Tez uwazam ze tego typu dania nie ulegaja uplywowi czasu, bo sa pyszne :) Musze wyprobowac twoj pomysl na "wzmocniony" sos ;)

      Usuń
  2. Robiłam do którejś edycji akcji bardzo podobny koktajl krewetkowy - super przystawka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger