Remoulade z selerem
Remoulade z selera to po prostu sałatka selerowa wykonana na bazie tradycyjnego, francuskiego sosu remoulade. Sos remoulade to sos majonezowy z dodatkiem musztardy oraz kwaśnych dodatków takich jak ogórek konserwowy czy kapary.
Zimą warto wykorzystać warzywa charakterystyczne dla tej pory roku - warzywa zimowe. Jednym z takich warzyw jest właśnie korzeń selera. Ponieważ bardzo lubię to warzywo, na blogu możecie znaleźć sporo przepisów z wykorzystaniem selera, to postanowiłam ponownie po niego sięgnąć i tym razem przyrządzić korzeń selera na surowo właśnie w postaci takiej sałatki. Surowy seler jest niezwykle smaczny i aromatyczny, świetnie komponuje się z kwaśnymi i wyrazistymi smakami, dlatego też połączenie go z sosem remoulade okazał się rewelacyjne!
Sałatka z selera świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach, ponieważ idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju wędlin, a także do "wódeczki" ;) Sałatka selerowa z sosem remoulade może także stanowić świetny dodatek do kanapek, pieczonych mięs, a nawet owoców morza! Polecam!
Remoulade z selerem
Składniki:
- 2 większe szalotki bananowe
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki musztardy Djion
- 1 łyżka kaparów
- 3 ogórki konserwowe
- 5 czubatych łyżek majonezu
- korzeń selera około 250-300g (waga po obraniu)
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- ostra papryka chilli lub pieprz kajeński (opcjonalnie, do smaku)
Przygotowanie:
W misce połączyć drobniutko pokrojoną szalotkę, natkę pietruszki musztardę Dijon, posiekane kapary i pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe oraz majonez.
Selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, obficie skropić sokiem z cytryny.
Selera przełożyć do mieszanki majonezu i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilości chilli (opcjonalnie).
Podawać jako dodatek do wędlin.
Smacznego!
Uwielbiam to danie. W Londynie jest pewne bistro w ktorym podaja to danie jako przystawke i kiedy tam wracam to za kazdym razem zamawiam remulade z selerem. A teraz mam nawet przepis ;) za co dziekuje.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomogłam ;) Polecam zrobić samemu - jest pysze! :)
Usuń