Printfriendly

Remoulade z selerem


sałatka z selera

Remoulade z selera to po prostu sałatka selerowa wykonana na bazie tradycyjnego, francuskiego sosu remoulade. Sos remoulade to sos majonezowy z dodatkiem musztardy oraz kwaśnych dodatków takich jak ogórek konserwowy czy kapary. 
Zimą warto wykorzystać warzywa charakterystyczne dla tej pory roku - warzywa zimowe. Jednym z takich warzyw jest właśnie korzeń selera. Ponieważ bardzo lubię to warzywo, na blogu możecie znaleźć sporo przepisów z wykorzystaniem selera, to postanowiłam ponownie po niego sięgnąć i tym razem przyrządzić korzeń selera na surowo właśnie w postaci takiej sałatki. Surowy seler jest niezwykle smaczny i aromatyczny, świetnie komponuje się z kwaśnymi i wyrazistymi smakami, dlatego też połączenie go z sosem remoulade okazał się rewelacyjne! 
Sałatka z selera świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach, ponieważ idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju wędlin, a także do "wódeczki" ;) Sałatka selerowa z sosem remoulade może także stanowić świetny dodatek do kanapek, pieczonych mięs, a nawet owoców morza! Polecam!


sałatka selerowa

Remoulade z selerem


Składniki: 


  • 2 większe szalotki bananowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy Djion
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 ogórki konserwowe
  • 5 czubatych łyżek majonezu
  • korzeń selera około 250-300g (waga po obraniu)
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • ostra papryka chilli lub pieprz kajeński (opcjonalnie, do smaku)


remulada z selerem


Przygotowanie: 



W misce połączyć drobniutko pokrojoną szalotkę, natkę pietruszki musztardę Dijon, posiekane kapary i pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe oraz majonez.

Selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, obficie skropić sokiem z cytryny. 
Selera przełożyć do mieszanki majonezu i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilości chilli (opcjonalnie). 
Podawać jako dodatek do wędlin. 


salatka z selera



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam to danie. W Londynie jest pewne bistro w ktorym podaja to danie jako przystawke i kiedy tam wracam to za kazdym razem zamawiam remulade z selerem. A teraz mam nawet przepis ;) za co dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomogłam ;) Polecam zrobić samemu - jest pysze! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger