Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą
Nowy rok rozpoczynam pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupą dyniową z czarną fasolą i kukurydzą. Jest to wspaniała, domowa potrawa wywodząca się z Ameryki Południowej. Zupę dyniową z fasolą można podać z nachosami i guacamole, dzięki czemu powstanie kompletne, pożywne danie. Zimą jedzenie różnych odmian fasoli (czy ogólnie strączków) jest jak najbardziej wskazane. Zawierają one bowiem wiele składników odżywczych i minerałów, a przede wszystkim są cennym źródłem białka. Dziś przygotowałam zupę z dodatkiem fasoli, ale z pewnością wkrótce pokażę inne sposoby na wykorzystanie strączków np. w sałatkach.
Danie z roślin strączkowych przygotowałyśmy wspólnie z Malwiną i Patrycją, zajrzyjcie do nich po więcej inspiracji.
Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą
Składniki:
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g dyni piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- duża szczypta płatków chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu
- 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika)
- 200g kukurydzy z puszki
- sos chilli np. Tabasco (do smaku)
- sok z połowy limonki lub więcej do smaku
- sól, pieprz
- słodka śmietanka do przybrania
- świeża kolendra do przybrania
- olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Dynię obrać oczyścić z pestek i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Dodać do przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć.
Dodać przyprawy - kmin rzymski i wędzoną paprykę oraz płatki chilli i sól (1 łyżeczka). Dynię z przyprawami przesmażyć po czym wlać pomidory, a całość zalać wodą lub bulionem, tak aby zakryła warzywa. Przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i powoli gotować do czasu aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Gdy dynia będzie miękka odłowić połowę i przełożyć do drugiego naczynia z niewielką ilością płynu i dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem do garnka.
Do zupy dodać odcedzoną i opłukaną czarną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko delikatnie wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem Tabasco i sokiem z limonki.
Nakładać do miseczek przybrane słodką śmietanką i posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Fajowa zupa. Mam dynię i soczewicę, coś z tego wyczaruję :) Przyłączyłam się do wspólnego gotowania: http://czerwieniblekit.blox.pl/2019/01/Lekka-zupa-jarzynowa-z-soczewica.html
OdpowiedzUsuńZupa jest pyszna! Mimo dodatku pomidorow i limonki nadal dosc slodka, ale tak naturalnie od dyni i kukurydzy :) Super smakuje, jest zdrowa i sycaca!
UsuńPiękny kolorek :)
OdpowiedzUsuń