Printfriendly

Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą



zupa dyniowa

Nowy rok rozpoczynam pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupą dyniową z czarną fasolą i kukurydzą. Jest to wspaniała, domowa potrawa wywodząca się z Ameryki Południowej. Zupę dyniową z fasolą można podać z nachosami i guacamole, dzięki czemu powstanie kompletne, pożywne danie. Zimą jedzenie różnych odmian fasoli (czy ogólnie strączków) jest jak najbardziej wskazane. Zawierają one bowiem wiele składników odżywczych i minerałów, a przede wszystkim są cennym źródłem białka. Dziś przygotowałam zupę z dodatkiem fasoli, ale z pewnością wkrótce  pokażę inne sposoby na wykorzystanie strączków np. w sałatkach. 
Danie z roślin strączkowych przygotowałyśmy wspólnie z Malwiną i Patrycją, zajrzyjcie do nich po więcej inspiracji. 


zupa fasolowa

Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą



Składniki: 



  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g dyni piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • duża szczypta płatków chilli
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu
  • 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika)
  • 200g kukurydzy z puszki
  • sos chilli np. Tabasco (do smaku)
  • sok z połowy limonki lub więcej do smaku
  • sól, pieprz
  • słodka śmietanka do przybrania
  • świeża kolendra do przybrania
  • olej i masło do smażenia



zupa dyniowa z fasolą

Przygotowanie: 



W dużym garnku rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Dynię obrać oczyścić z pestek i pokroić w średniej wielkości kostkę. 
Dodać do przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć. 
Dodać przyprawy - kmin rzymski i wędzoną paprykę oraz płatki chilli i sól (1 łyżeczka). Dynię z przyprawami przesmażyć po czym wlać pomidory, a całość zalać wodą lub bulionem, tak aby zakryła warzywa. Przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i powoli gotować do czasu aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. 
Gdy dynia będzie miękka odłowić połowę i przełożyć do drugiego naczynia z niewielką ilością płynu i dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem do garnka. 
Do zupy dodać odcedzoną i opłukaną czarną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko delikatnie wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem Tabasco i sokiem z limonki.
Nakładać do miseczek przybrane słodką śmietanką i posiekaną kolendrą.


zupa dyniowa z kukurydzą

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fajowa zupa. Mam dynię i soczewicę, coś z tego wyczaruję :) Przyłączyłam się do wspólnego gotowania: http://czerwieniblekit.blox.pl/2019/01/Lekka-zupa-jarzynowa-z-soczewica.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest pyszna! Mimo dodatku pomidorow i limonki nadal dosc slodka, ale tak naturalnie od dyni i kukurydzy :) Super smakuje, jest zdrowa i sycaca!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger