Printfriendly

Jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem


jak zrobić jajko w koszulce


Dzień dobry, 

Uświadomiłam sobie, że od dawna na blogu nie pojawiła się żadna propozycja śniadaniowa! Postanowiłam to nadrobić i zainspirowana obecną porą roku, przygotowałam rewelacyjne jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem i  plastrem szynki parmeńskiej. Takie śniadanie to coś wspaniałego! Dodatek kwaskowego sosu musztardowego, który świetnie komponuje się ze szparagami, okazał się strzałem w "10"! Jajko w koszulce i szparagi kojarzą się z czymś niezwykle wykwintnym i ekstrawaganckim. Myślę, że takie śniadanie mogłoby pojawić się w niejednej knajpce, bo sami musicie przyznać, że wygląda niezwykle apetycznie! Muszę jednak zdradzić Wam pewną tajemnicę - przygotowanie takiego śniadania jest szybkie, a co więcej banalnie proste - a efekt jak widzicie cudowny! 
Myślę, że jajko w koszulce na szparagach to idealny pomysł na romantyczne śniadanie i jestem pewna, że osoba dla której je przygotujecie będzie zachwycona! Takie śniadanie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i lekkie, także mogą sobie na nie pozwolić osoby dbające o linię!


jajko w koszulce na szparagach

Jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem


Składniki na 2 porcje: 


  • 8-10 zielonych szparagów
  • 2 duże jajka (najlepiej od szczęśliwych kur/wiejskie)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej
  • szczypiorek
  • sól, pieprz


Składniki na musztardowy winegret:

  • 25ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 płaska łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka dobrej musztardy francuskiej (ziarnistej)



Jak zrobić jajko w koszulce na szparagach? 


Przygotowanie musztardowego winegretu:


Do małego słoiczka wlać oliwę extra virgin, miód, ocet z białego wina i musztardę francuską, słoiczek zakręcić i energicznie potrząsnąć, aby wszystkie składniki się połączyły i powstała gładka emulsja. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku (miodem lub octem). Odstawić.

Przygotowanie jajka w koszulce i szparagów:


Przygotowanie szparagów - szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i delikatnie obrać łodygi, najlepiej zeskrobać je lekko nożem.
W niedużym płaskim garnku zagotować wodę i lekko ją posolić (ja gotuję szparagi na patelni - szparagi nie potrzebują dużo wody, a świetnie w ten sposób się gotują, główki mogą lekko wystawać, bo "ugotują" się od samej pary). Do gotującej się wody włożyć szparagi i gotować przez kilka minut (w zależności od grubości) aż będą al dente (sprawdzać co chwilę widelcem, aby ich nie rozgotować). Odcedzić.

Przygotowanie jajka w koszulce - w tym samym czasie w drugim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki octu, gdy woda się zagotuje, nieco zmniejszyć gaz, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, wodę zamieszać, aby powstał wir i delikatnie wbić jajko. Wir powinien sprawić, że białko ładnie "zawinie" się wokół żółtka, ewentualnie można delikatnie zagarnąć białko łyżką, aby jajko w koszulce ładnie się uformowało. 
Jajko w koszulce gotować 2-3 minuty (w zależności od wielkości i  czy trzymacie jajka w lodówce czy na wierzchu). Jajko w koszulce delikatnie wyłowić z wody łyżką cedzakową i położyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obeschło.

Przygotowanie talerza - ugotowane al dente szparagi ułożyć na talerzu. Na szparagach położyć plaster szynki parmeńskiej, na niej delikatnie ułożyć jajko w koszulce, oprószyć solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Całość polać musztardowym winegretem i natychmiast podawać. 
Jajko w koszulce na szparagach można podać z ulubionym, świeżym i chrupiącym pieczywem.

co zrobić ze szparagów

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger