Jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem
18.5.19
0
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
jajko
,
kuchnia szkocka
,
szparagi
,
śniadanie
,
Walentynki
Dzień dobry,
Uświadomiłam sobie, że od dawna na blogu nie pojawiła się żadna propozycja śniadaniowa! Postanowiłam to nadrobić i zainspirowana obecną porą roku, przygotowałam rewelacyjne jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem i plastrem szynki parmeńskiej. Takie śniadanie to coś wspaniałego! Dodatek kwaskowego sosu musztardowego, który świetnie komponuje się ze szparagami, okazał się strzałem w "10"! Jajko w koszulce i szparagi kojarzą się z czymś niezwykle wykwintnym i ekstrawaganckim. Myślę, że takie śniadanie mogłoby pojawić się w niejednej knajpce, bo sami musicie przyznać, że wygląda niezwykle apetycznie! Muszę jednak zdradzić Wam pewną tajemnicę - przygotowanie takiego śniadania jest szybkie, a co więcej banalnie proste - a efekt jak widzicie cudowny!
Myślę, że jajko w koszulce na szparagach to idealny pomysł na romantyczne śniadanie i jestem pewna, że osoba dla której je przygotujecie będzie zachwycona! Takie śniadanie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i lekkie, także mogą sobie na nie pozwolić osoby dbające o linię!
Jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem
Składniki na 2 porcje:
- 8-10 zielonych szparagów
- 2 duże jajka (najlepiej od szczęśliwych kur/wiejskie)
- 2 plastry szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej
- szczypiorek
- sól, pieprz
Składniki na musztardowy winegret:
- 25ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 płaska łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 1 łyżeczka dobrej musztardy francuskiej (ziarnistej)
Jak zrobić jajko w koszulce na szparagach?
Przygotowanie musztardowego winegretu:
Do małego słoiczka wlać oliwę extra virgin, miód, ocet z białego wina i musztardę francuską, słoiczek zakręcić i energicznie potrząsnąć, aby wszystkie składniki się połączyły i powstała gładka emulsja. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku (miodem lub octem). Odstawić.
Przygotowanie jajka w koszulce i szparagów:
Przygotowanie szparagów - szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i delikatnie obrać łodygi, najlepiej zeskrobać je lekko nożem.
W niedużym płaskim garnku zagotować wodę i lekko ją posolić (ja gotuję szparagi na patelni - szparagi nie potrzebują dużo wody, a świetnie w ten sposób się gotują, główki mogą lekko wystawać, bo "ugotują" się od samej pary). Do gotującej się wody włożyć szparagi i gotować przez kilka minut (w zależności od grubości) aż będą al dente (sprawdzać co chwilę widelcem, aby ich nie rozgotować). Odcedzić.
Przygotowanie jajka w koszulce - w tym samym czasie w drugim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki octu, gdy woda się zagotuje, nieco zmniejszyć gaz, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, wodę zamieszać, aby powstał wir i delikatnie wbić jajko. Wir powinien sprawić, że białko ładnie "zawinie" się wokół żółtka, ewentualnie można delikatnie zagarnąć białko łyżką, aby jajko w koszulce ładnie się uformowało.
Jajko w koszulce gotować 2-3 minuty (w zależności od wielkości i czy trzymacie jajka w lodówce czy na wierzchu). Jajko w koszulce delikatnie wyłowić z wody łyżką cedzakową i położyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obeschło.
Przygotowanie talerza - ugotowane al dente szparagi ułożyć na talerzu. Na szparagach położyć plaster szynki parmeńskiej, na niej delikatnie ułożyć jajko w koszulce, oprószyć solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Całość polać musztardowym winegretem i natychmiast podawać.
Jajko w koszulce na szparagach można podać z ulubionym, świeżym i chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.