Zupa brokułowa z wędzonym łupaczem
W kuchni szkockiej istnieje wiele zup, większość z nich to pożywne i zawiesiste zupy z dodatkiem pęczaku, płatków owsianych lub ziemniaków. Takie zupy są idealne na długie, chłodne jesienno - zimowe dni. Teraz jednak jest wiosna, wszystko rozkwita, jest ciepło i słonecznie, dlatego też postanowiłam przygotować nieco lżejszą zupę, bardziej pasującą do obecnej pory roku. Zapraszam na szkocką zupę brokułową z wędzonym łupaczem. Zupa okazała się prawdziwym hitem, jest sycąca, delikatna, a dodatek wędzonej ryby nadaje jej wspaniałego aromatu! Gorąco polecam wypróbować, ponieważ jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu!
Zupa brokułowa z wędzonym łupaczem
Składniki:
- średniej wielkości brokuł (500g)
- 1 nieduża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 600-700ml mleka
- pół łyżeczki suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego
- 200-250g wędzonego łupacza
- sok z cytryny (do smaku)
- sól, biały pieprz
- olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
W niedużym garnku rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę i rozgnieciony czosnek.
Brokuła podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na plasterki, wrzucić do smażącej się cebuli. Dodać liść laurowy i tymianek, wszystko wymieszać i chwilę smażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Przesmażone brokuły zalać mlekiem, tak aby zakryło warzywa, dodać sól i pieprz i zagotować. Zmniejszyć ognień i gotować przez 10-15 minut, lub do czasu aż brokuły zmiękną. Zupę brokułową zestawić z ognia i dokładnie zmiksować. Zupę z powrotem postawić na niedużym ogniu. Wędzonego łupacza pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do zupy. Gotować przez 5-7 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa. Zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać natychmiast z ulubionym pieczywem.
Brokuła podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na plasterki, wrzucić do smażącej się cebuli. Dodać liść laurowy i tymianek, wszystko wymieszać i chwilę smażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Przesmażone brokuły zalać mlekiem, tak aby zakryło warzywa, dodać sól i pieprz i zagotować. Zmniejszyć ognień i gotować przez 10-15 minut, lub do czasu aż brokuły zmiękną. Zupę brokułową zestawić z ognia i dokładnie zmiksować. Zupę z powrotem postawić na niedużym ogniu. Wędzonego łupacza pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do zupy. Gotować przez 5-7 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa. Zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać natychmiast z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Zupa wygląda bosko.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje! Cieszę się, że się podoba i polecam wypróbować :)
Usuń