Printfriendly

Pieczarki faszerowane haggisem


pieczarki faszerowane

Na początek mojej akcji kulinarnej - kuchnia szkocka postanowiłam przygotować bardzo proste, jednak niezwykle smaczne danie, oczywiście dla fanów lokalnego, szkockiego przysmaku - haggisa.  O haggisie, narodowej szkockiej potrawie, pisałam troszkę we wpisie o szkockich ciekawostkach kulinarnych. Zapraszam do poczytania ;) 
Pieczarki faszerowane haggisem to świetny pomysł na przystawkę, która stanowi idealną wizytówkę kuchni szkockiej. Jeżeli tylko macie dostęp do haggisa, to polecam spróbować tego dania. 
Haggis jest dostępny we wszystkich szkockich marketach. Najsmaczniejszy jest moim zdaniem haggis firmy McSween. Jeżeli tylko odwiedzacie Szkocję, a chcielibyście zabrać haggisa do domu, to polecam wersję w puszce, jest na prawdę smaczna i ma długi termin przydatności i z pewnością nie zepsuje się w czasie podróży (koszt poniżej 2 funtów).



szkocki haggis

Pieczarki faszerowane haggisem


Składniki: 


  • 4 duże, płaskie pieczarki
  • pół opakowania haggisa (około 100g)
  • parmezan
  • sól, pieprz

Jak zrobić pieczarki faszerowane haggisem? 


Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni.
Pieczarki obrać i usunąć nóżki, kapelusze od wewnątrz oprószyć solą i pieprzem i napełnić haggisem.  Haggis wyjęty z opakowania może być zwarty i twardy, aby stał się miękki, trzeba go podgrzać, można to zrobić w mikrofalówce podgrzewając prze 1-2 minuty. Pieczarki faszerowane haggisem oprószyć startym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Pieczarki faszerowane haggisem podawać natychmiast z ulubioną sałatą i chrupiącym pieczywem. 

kuchnia szkocka - haggis

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Świetny post! Zapraszam do mnie i proszę o komentarz https://moniajezdrowo.blogspot.com/2019/05/makaron-po-chinsku.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger