Printfriendly

Maślane szparagi z kaparami


szparagi w maśle


Rozpoczął się sezon na szparagi, w związku z czym mam dla Was kolejny pomysł na to typowo wiosenne warzywo. Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu szparagowego przygotowałam maślane szparagi z kaparami. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. To kolejny dowód na to, że najprostsze dania są niewiarygodnie smaczne! Maślane szparagi   kaparami mogą stanowić wspaniałą przystawkę lub dodatek do dania głównego. 
Gorąco polecam wypróbować, bo takie kwaskowe szparagi są przepyszne! 
Danie ze szparagami przygotowałam z Patrycja.


szparagi z kaparami

Maślane szparagi z kaparami



Składniki: 



  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka drobnych kaparów w zalewie
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz


Jak przygotować maślane szparagi z kaparami? 



Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. 
W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować nieco wody (delikatnie posolić) włożyć do niej szparagi i gotować przez 4-5 minut aż będą al dente. 
Szparagi odcedzić i osuszyć. 
Na patelni rozgrzać masło i mocno je rozgrzać, gdy będzie się pieniło dodać szparagi i kapary, smażyć przez chwilę aż szparagi dokładnie pokryją się masłem. Skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć posiekaną natką pietruszki i przełożyć na półmisek. Udekorować pozostałą częścią cytryny pokrojoną na ćwiartki. 


jak przygotować szparagi

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger