Dorsz na wiosennych warzywach
Dorsz to bardzo popularna w Szkocji ryba. Często przygotowuje się z niego tradycyjny "Fish & Chips", ja jednak wolę to danie z łupaczem, a dorsza wolę wykorzystać w inny sposób. Dorsz świetnie komponuje się z ziemniakami i różnymi warzywami, dlatego też dziś postanowiłam przygotować dorsza na wiosennych warzywach. Obecnie w sezonie są młode ziemniaki, szparagi, groszek i bób i to właśnie te warzywa wykorzystałam jako dodatek do mojej ryby.
Ryba jest potrawą bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu, także gorąco polecam ją wypróbować. Całe danie jest niezwykle smaczne, lekkie i bardzo "wiosenne". Gorąco polecam!
Dorsz na wiosennych warzywach
Składniki na 2 osoby:
- 2 filety z dorsza
- 250g młodych ziemniaków
- 2 garście zielonego groszku
- 2 garście bobu
- kilka łodyg szparagów
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- masło
- sól, pieprz
- natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Przygotowanie warzyw - ziemniaki ugotować, odcedzić, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć z powrotem do garnka.
Szparagi, bób i groszek ugotować al dente (każde warzywo w osobnym garnku, ponieważ czas gotowania dla każdego jest inny), odcedzić. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do ugotowanych ziemniaków. Ziemniaki z warzywami postawić na niedużym ogniu, dodać kilka łyżek wody (może być z gotowania warzyw), łyżkę oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny i delikatnie podgrzewać.
Przygotowanie ryby - rybę umyć i osuszyć, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i usmażyć na niej rybę po kilka minut z każdej strony (w zależności od grubości fileta), pod koniec smażenia dodać łyżkę masła oraz sok z cytryny. Smażyć jeszcze minutę po czym rybę zdjąć z patelni.
Przygotowanie talerza - na talerzu (najlepiej głębokim) ułożyć ziemniaki z wiosennymi warzywami, a na nich położyć usmażonego dorsza. Przybrać natką pietruszki i natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.