Printfriendly

Gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym

gulasz wieprzowy


W szkockiej kuchni niezwykle popularne są wszelkiego rodzaju gulasze i potrawki - proste dania jednogarnkowe. Jednym z takich dań jest gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym. Piwo wrzosowe było produkowane w Szkocji już w średniowieczu, obecnie wznowiono jego produkcję. Po raz pierwszy próbowałam takiego piwa na Festiwalu Piw Ale kilka lat temu. Obecnie można takie piwo kupić w większych supermarketach w Szkocji - użyłam piwa Fraoch z browaru Williams Bros. Jeżeli nie możecie kupić piwa wrzosowego można zastąpić je innym piwem lub cydrem. 
Gorąco polecam wypróbować ten gulasz, ponieważ jest niezwykle smaczny, a banalnie prosty do przygotowania!




 Gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym


Składniki: 



  • 700g wieprzowiny (użyłam karkówki)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 400ml piwa wrzosowego (ewentualnie cydru)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz





Jak przygotować gulasz z wieprzowiny z piwem wrzosowym? 



Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości większego kęsa. 
Mąkę przełożyć do miski i doprawić solą i pieprzem. Porcjami przekładać mięso do miski z mąką, mięso obtaczać w mące, a nadmiar mąki otrząsnąć. 
Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i przesmażyć na nim mięso, aby się przyrumieniło. Mięso należy smażyć niewielkimi porcjami, aby nie obniżać temperatury oleju. Obsmażone mięso przekładać na talerz. 
Na patelnię dolać nieco oleju i przesmażyć na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebule. Smażyć do czasu aż cebula lekko zbrązowieje. 
Do cebuli dodać przesmażone mięso i rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko wymieszać, zalać piwem (lub cydrem) i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i powoli dusić przez około godzinę, -półtorej, lub do czasu aż mięso będzie miękkie. 
Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odkryć i chwilę pogotować, aż zgęstnieje. 
Podawać z pure ziemniaczanym lub kluskami z dziurką, kopytkami czy kluskami łyżką kładzionymi. Jako dodatek można podać kiszone ogórki, które świetnie komponują się z tym daniem. Dzięki temu powstanie danie kuchni fusion - mieszanka kuchni szkockiej i polskiej ;) 



Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger