Chłodnik arbuzowy
Upały ostro dają się we znaki, a w taką pogodę nie tylko nie chce się gotować, ale i apetyt jest mniejszy. Idealną zupą na lato jest oczywiście chłodnik. Poza tradycyjnym chłodnikiem z botwinki istnieje wiele innych rodzajów zup na zimno. Jedną z nich jest chłodnik arbuzowy, który dziś Wam polecam. Schłodzony arbuz jest niezwykle orzeźwiający, a zupa dzięki dodatkowi chilli jest niezwykle wyrazista!
Po inny pomysł na chłodnik zapraszam Was do Mirabelki.
Po inny pomysł na chłodnik zapraszam Was do Mirabelki.
Chłodnik arbuzowy
Składniki:
- pół arbuza (ok 750g )
- 1 zielony ogórek wężowy
- 1 duży pomidor
- 2-3 łodygi dymki
- 0,5 papryczki chilli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropli sosu chilli np. Tabasco
- sól, pieprz
Przygotowanie:
3/4 porcji arbuza zmiksować w blenderze. Przelać do dużej miski. Pozostałą część arbuza pokroić w drobną kostkę. Dodać do zmiksowanej części arbuza.
Do blendera włożyć obranego i pozbawionego pestek ogórka, pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodać pomidora, dymkę i papryczkę chilli. Wszystko dokładnie zmiksować. Dolać do zmiksowanego arbuza, dodać ocet i oliwę. Chłodnik arbuzowy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosem chilli. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.