Miodowo - musztardowe pałki z kurczaka
Sezon na grillowanie w pełni, dlatego też proponuje pyszne miodowo - musztardowe pałki z kurczaka. Przepis na tego kurczaka jest bardzo prosty, jednak mięso trzeba odstawić na co najmniej kilka godzin, aby się zamarynowało. Pałki można upiec na grillu lub w piekarniku. Mięso z grilla świetnie będzie się komponowało z sałatką z melona. Polecam!
Miodowo - musztardowe pałki z kurczaka
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Jak zrobić miodowo - musztardowe pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka umyć i osuszyć, po czym ponacinać w poprzek.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, dodać pałki, zamieszać, aby dokładnie pokryły się marynatą. Zakryć folią i odstawić do lodówki na 1 do 6 godzin, można zostawić na noc. Palki wyjąć z lodówki na około 30 minut przed grillowaniem, aby nabrały temperatury pokojowej.
Grillować przez około 15 minut, obracając co 3 minuty.
Pałki z kurczaka można też upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180-200 stopniach, piec przez około 45 minut, obracając dwa lub trzy razy.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń