Printfriendly

Rzodkiewkowe tzatziki


tzatziki z rzodkiewki

Wiosna w pełni, a patrząc na pogodę i temperatury za oknem, to nawet lato,  dlatego też postanowiłam przygotować dla Was kilka letnich przepisów. Na początek, przepyszne i oryginalne rzodkiewkowe tzatziki. Takie tzatziki z rzodkiewki to świetny dodatek do grillowanych warzyw i mięs, ale także jako dodatek do kanapek na śniadanie zamiast tradycyjnego serka z rzodkiewką. Gorąco polecam!

co zrobić z rzodkiewki

Rzodkiewkowe tzatziki


Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 200ml jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Rzodkiewkowe tzatziki jak zrobić?


Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski.
Czerwoną cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do rzodkiewki. 
Do warzyw dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, cukier, ocet i jogurt grecki. 
Wszystko dokładnie wymieszać. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby większą ilością octu winnego i/lub cukru. 
Tzatziki rzodkiewkowe powinny być dość gęste i słodko - kwaśne.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger