Rzodkiewkowe tzatziki
Wiosna w pełni, a patrząc na pogodę i temperatury za oknem, to nawet lato, dlatego też postanowiłam przygotować dla Was kilka letnich przepisów. Na początek, przepyszne i oryginalne rzodkiewkowe tzatziki. Takie tzatziki z rzodkiewki to świetny dodatek do grillowanych warzyw i mięs, ale także jako dodatek do kanapek na śniadanie zamiast tradycyjnego serka z rzodkiewką. Gorąco polecam!
Rzodkiewkowe tzatziki
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 200ml jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Rzodkiewkowe tzatziki jak zrobić?
Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski.
Czerwoną cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do rzodkiewki.
Do warzyw dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, cukier, ocet i jogurt grecki.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby większą ilością octu winnego i/lub cukru.
Tzatziki rzodkiewkowe powinny być dość gęste i słodko - kwaśne.
Do warzyw dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, cukier, ocet i jogurt grecki.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby większą ilością octu winnego i/lub cukru.
Tzatziki rzodkiewkowe powinny być dość gęste i słodko - kwaśne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.