Printfriendly

Grillowana papryka z kaparami


pieczona papryka z kaparami

Sezon na paprykę już tuż tuż. Dlatego też przygotowałam przepis na pyszną grillowaną paprykę z kaparami. Ponieważ sezon na grilla również jest w pełni, dlatego też przy okazji grillowania polecam upiec kilka papryk, aby później przerobić je na pyszne dania (paprykę możecie równie dobrze upiec w piekarniku o każdej porze roku;)). Sałatka z grillowanej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakuje ze świeżą bagietką. W końcu to swego rodzaju włoskie danie ;) Jest przepyszne! Gorąco polecam!

grillowana papryka z kaparami

Grillowana papryka z kaparami


Składniki:

 
  • 3 czerwone papryki (grillowane lub upieczone)
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 spore szczypty bazylii
  • 2 spore szczypty oregano
  • łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić grillowaną paprykę z kaparami?


Paprykę upiec lub zgrillować aż skórka zrobi się czarna a papryka będzie miękka. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na jakiś czas. Gdy papryka zaparuje i ostygnie, zdjąć z niej skórkę. 

W miseczce wymieszać kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę, bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz ocet balsamiczny. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Upieczoną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu i polać sosem z kaparami. Można przybrać natką pietruszki i podawać.

sałatka z pieczonej papryki


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger