Grillowana papryka z kaparami
Sezon na paprykę już tuż tuż. Dlatego też przygotowałam przepis na pyszną grillowaną paprykę z kaparami. Ponieważ sezon na grilla również jest w pełni, dlatego też przy okazji grillowania polecam upiec kilka papryk, aby później przerobić je na pyszne dania (paprykę możecie równie dobrze upiec w piekarniku o każdej porze roku;)). Sałatka z grillowanej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakuje ze świeżą bagietką. W końcu to swego rodzaju włoskie danie ;) Jest przepyszne! Gorąco polecam!
W miseczce wymieszać kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę, bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz ocet balsamiczny. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Upieczoną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu i polać sosem z kaparami. Można przybrać natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Grillowana papryka z kaparami
Składniki:
- 3 czerwone papryki (grillowane lub upieczone)
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 2 spore szczypty bazylii
- 2 spore szczypty oregano
- łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić grillowaną paprykę z kaparami?
Paprykę upiec lub zgrillować aż skórka zrobi się czarna a papryka będzie miękka. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na jakiś czas. Gdy papryka zaparuje i ostygnie, zdjąć z niej skórkę.
Upieczoną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu i polać sosem z kaparami. Można przybrać natką pietruszki i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.