Fit kurczak z grilla z kolendrą i miętą
Od dawna na blogu nie pojawił się żaden przepis na mięso, ale spokojnie, nie stałam się wegetarianką ;) Mam kilka ciekawych przepisów w zanadrzu, a teraz jako że sezon w pełni, będą pojawiać się przepisy na potrawy z grilla. Wielu osobom potrawy z grilla kojarzą się z ciężkimi i tłustymi mięsami i kiełbasami. Jednak wcale tak nie jest! Będę chciała to udowodnić w moich pomysłach na grillowane dania. W pierwszej kolejności zapraszam na pysznego, soczystego i lekkiego fit kurczaka z grilla z kolendrą i miętą. Wyfiletowane udka z kurczaka w aromatycznym ziołowym sosie z pewnością będą królem każdej imprezy przy grillu. Gorąco polecam!
Zapraszam po więcej przepisów na potrawy z grilla.
Fit kurczak z grilla z kolendrą i miętą
Składniki na 2 porcje:
- 0,5kg wyfiletowanych udek z kurczaka
- spora garść mięty
- spora garść świeżej kolendry
- 1 zielona papryczka chilli pozbawiona pestek
- 300ml jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Jak zrobić fit kurczaka z grilla?
Przygotowanie marynaty:
Wszystkie składniki (oprócz kurczaka) dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do ceramicznego naczynia i zalać połową marynaty, dokładnie wymieszać, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na możliwie najdłuższy czas (najlepiej na noc).
Pozostałą część marynaty przelać do niewielkiego pojemnika i zachować (schować do lodówki).
Kurczaka wyjąć z lodówki na około 30 minut przed grillowaniem, aby nabrał temperatury otoczenia.
Mięso odsączyć z nadmiaru marynaty, można ją po prostu ściągnąć palcami, chodzi o to aby nie przypalała się na grillu.
Grillować na średnio rozgrzanym grillu, patelni grillowej lub grillu elektrycznym (ewentualnie na zwykłej patelni). Po 7-10 minut z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie rumiane i upieczone.
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i podawać polane pozostałą częścią marynaty, którą zachowaliście w lodówce (nie tą w której marynowało się mięso!).
Fit kurczaka z grilla z kolendrą i miętą można podawać z chlebkiem naan oraz z sałatką z melona, pomidora i ogórka.
Smacznego!
Wygląda ślicznie i zarazem smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wypróbować przy następnym grillowaniu ;)
OdpowiedzUsuń