Printfriendly

Fit kurczak z grilla z kolendrą i miętą


fit kurczak z grilla

Od dawna na blogu nie pojawił się żaden przepis na mięso, ale spokojnie, nie stałam się wegetarianką ;) Mam kilka ciekawych przepisów w zanadrzu, a teraz jako że sezon w pełni, będą pojawiać się przepisy na potrawy z grilla. Wielu osobom potrawy z grilla kojarzą się z ciężkimi i tłustymi mięsami i kiełbasami. Jednak wcale tak nie jest! Będę chciała to udowodnić w moich pomysłach na grillowane dania. W pierwszej kolejności zapraszam na pysznego, soczystego i lekkiego fit kurczaka z grilla z kolendrą i miętą. Wyfiletowane udka z kurczaka w aromatycznym ziołowym sosie z pewnością będą królem każdej imprezy przy grillu. Gorąco polecam!

Zapraszam po więcej przepisów na potrawy z grilla.


pomysł na kurczaka z grilla


Fit kurczak z grilla z kolendrą i miętą


Składniki na 2 porcje: 


  • 0,5kg wyfiletowanych udek z kurczaka
  • spora garść mięty
  • spora garść świeżej kolendry
  • 1 zielona papryczka chilli pozbawiona pestek
  • 300ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Jak zrobić fit kurczaka z grilla? 


Przygotowanie marynaty:


Wszystkie składniki (oprócz kurczaka) dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. 
Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do ceramicznego naczynia i zalać połową marynaty, dokładnie wymieszać, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na możliwie najdłuższy czas (najlepiej na noc). 
Pozostałą część marynaty przelać do niewielkiego pojemnika i zachować (schować do lodówki).

Kurczaka wyjąć z lodówki na około 30 minut przed grillowaniem, aby nabrał temperatury otoczenia. 

Mięso odsączyć z nadmiaru marynaty, można ją po prostu ściągnąć palcami, chodzi o to aby nie przypalała się na grillu.

Grillować na średnio rozgrzanym grillu, patelni grillowej lub grillu elektrycznym (ewentualnie na zwykłej patelni). Po 7-10 minut z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie rumiane i upieczone.
 
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i podawać polane pozostałą częścią marynaty, którą zachowaliście w lodówce (nie tą w której marynowało się mięso!). 

Fit kurczaka z grilla z kolendrą i miętą można podawać z chlebkiem naan oraz z sałatką z melona, pomidora i ogórka

fit kurczak na grilla

Smacznego!


2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger