Angielskie śniadanie


Angielskie śniadanie

Postanowiłam ruszyć w podróż dookoła świata… kulinarną rzecz jasna ;) 
Ponieważ w tym roku o podróżach można raczej zapomnieć, zamiast realnych podróży będą podróże kulinarne i przepisy na potrawy z różnych stron świata. 
Zapraszam do zabawy, a przepisy z tej akcji możecie znaleźć pod hasłem #w80przepisowdookolaswiata


Angielskie śniadanie


Moją podróż postanowiłam zacząć w Wielkiej Brytanii, ponieważ tu mieszkam i chciałabym zapoznać Was z tutejszą kuchnią. Kuchnia brytyjska wbrew powszechnej opinii jest ciekawa i urozmaicona, a ponieważ przybyli tu emigranci z wielu krajów świata, dzięki ich wpływom – bardzo różnorodna. 
Zacznę od chyba najbardziej znanej angielskiej potrawy - angielskiego śniadania. Takie angielskie śniadanie (full english breakfast, lub w skrócie full english, fry-up - ponieważ wszystkie składniki są smażone) to ogromna dawka kalorii, ale dzięki niemu będziecie mieli siłę na cały dzień intensywnego zwiedzania. Ja staram się jednak nie smażyć wszystkich produktów (oprócz jajka oczywiście ;)), zamiast smażenia grilluję je lub piekę w piekarniku. Typowe angielskie śniadanie możecie zjeść w B&B (Bed & Breakfast, czyli w noclegu ze śniadaniem), hotelach, a także wielu kawiarniach czy pubach.

Podstawowymi składnikami angielskiego śniadania są: bekon, jajka, fasolka w sosie pomidorowym, kiełbaski, często pojawia się także pieczony pomidor i/lub pieczarki. Dodatkowe elementy jakie wchodzą w skład takiego śniadania różnią się w zależności od regionu, jednak te wymienione wyżej zawsze znajdziecie na talerzu. I tak w Szkocji możecie spotkać się plastrem haggisa, placuszkiem ziemniaczanym czy plastrem tzw. kwadratowej kiełbasy, w Kornwalii z drobnymi rybkami lub śledziem, w Walii sercówki i laverbread (puree z wodorostów). Ja dziś przygotowałam podstawowe, typowo angielskie śniadanie (o szkockim przygotuje osobny wpis być może podczas akcji kulinarnej – kuchnia szkocka). 

W skład angielskiego śniadania wchodzą:


Bekon – najlepiej zgrilowany na grillu elektrycznym lub pod grillem w piekarniku, zdecydowanie nie polecam smażyć go na patelni, ponieważ wymoczony w wodzie, która z niego wypływa robi się bardzo słony. Taki z grilla lub z opiekacza, odsączony nie jest tak słony, a ponadto super chrupiący. 
 
Kiełbaski – zdania na temat brytyjskich kiełbasek są podzielone, jedni je lubią, inni powiedzą, że smakują jak papier toaletowy. Cóż, trudno się z tą opinią nie zgodzić jeśli jedliście kiełbaski słabej jakości (marketowe), które fakturą, konsystencją i smakiem faktycznie przypominają rozmoczony papier toaletowy (na dodatek szary). Jeżeli jednak kupicie kiełbaski lepszej jakości, firmowe, od sprawdzonego rzeźnika, z dodatkami, to jestem pewna że się w nich rozsmakujecie. Ja szczególnie polecam kiełbaski cumbernauld (z ziołami i dużą ilością pieprzu) lub linconshire (z ziołami, głównie szałwią) lub z innymi dodatkami, smakowe np. z karmelizowaną cebulką lub z dodatkiem chilli. Polecam kupić kiełbaski z górnej półki, takie które mają dużą zawartość mięsa, często ze świnek z wolnego wybiegu. 
 
Jajko – najczęściej jest to jajko sadzone (fried), można jednak zrobić jajko w koszulce (poached) lub jajecznice (scrambled). 
 
Fasolka w sosie pomidorowym (baked beans) – na Wyspach, a ostatnio także w Polsce, można kupić taką fasolkę w puszkach. Najlepsza moim zdaniem jest firmy Branston (lepsza od Heinza). Fasolkę podgrzewam w rondelku i dodatkowo doprawiam.
 
Pomidor – upieczony
 
Pieczarki – przesmażone na maśle
 
Pieczywo – to zazwyczaj białe lub brązowe pieczywo tostowe, możecie je oczywiście zastąpić swoim ulubionym

jak zrobic angielskie sniadanie

Angielskie śniadanie składniki dla 2 osób:


  • 4 plastrów bekonu (boczku)
  • 2 jajka
  • 2-4 surowe kiełbaski, można zastąpić np. frankfurterkami
  • fasolka w sosie pomidorowym (baked beans)
  • 2 pomidory
  • 400g małych, drobnych pieczarek
  • pieczywo tostowe (lub inne ulubione)
  • masło
  • sól, pieprz


Jak zrobić angielskie śniadanie?


Wbrew pozorom przygotowanie angielskiego śniadania nie jest takie łatwe, ponieważ wiele elementów trzeba zgrać czasie, aby wszystkie były gotowe w jednym momencie. Zaczynamy od produktów, które potrzebują najwięcej czasu, jak poniżej:

Pomidory - przekroić na pół w poprzek i upiec w piekarniku. Piekarnik ustawić na górną grzałkę lub funkcję opiekacza, pomidory grillować przez około 20 minut lub do czasu aż będą miękkie.

Pieczarki - pieczarki oczyścić i jeżeli są większe pokroić na ćwiartki.Na patelni rozgrzać łyżkę masła i smażyć na nim pieczarki, mieszając tylko od czasu do czasu. Smażyć aż będą rumiane. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem

Bekon - jak wspominałam wcześniej najlepiej zrobić to na grillu elektrycznym lub w piekarniku pod górną grzałką. Możecie go upiec razem z pomidorami.

Kiełbaski - również grillować lub upiec w piekarniku.

Fasolkę w sosie pomidorowym - przełożyć do niedużego garnka, doprawić słodką i ostrą papryką, bazylią i oregano i podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. 

Jajka - na patelni roztopić nieco masła, wbić jajka i smażyć aż zetną się do pożądanej konsystencji.

Pieczywo - opiec w tosterze.

Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i podawać.

angielskie sniadanie jak zrobic


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem fanką english breakfast ale szczerze mówiąc nie służy mi ono. Jest tłuste i ciężkie. Jeśli już je jem to wolę sobie upiec boczek czy kiełbaski na grillu elektrycznym, wtedy nadmiar tłuszczu się wytapia i automatycznie mniej go przyjmujemy :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger