Printfriendly

Kiełbaski zapiekane w cieście


Kiełbaski zapiekane w cieście

Kiełbaski zapiekane w cieście (toad-in-the-hole, czyli ropucha w dziurze) to bardzo popularne brytyjskie danie. Zapiekane kiełbaski często goszczą na brytyjskich stołach, ponieważ są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Głównym składnikiem są wspominane już przeze mnie surowe kiełbaski zapieczone w gęstym cieście naleśnikowym. 
Danie znane jest od XVIII wieku. Początkowo wykorzystywano do jego przygotowania różnych rodzajów mięsa (gołębia, wątróbki, wołowinę), często resztki lub najtańszych części mięs. Dzięki swej prostocie i dostępności danie zyskało dużą popularność wśród ludzi niezamożnych. Nie zyskało natomiast aprobaty wśród klas wyższych, które uważały ją za wulgarną. 
Dziś potrawę serwuje się z dobrej jakości kiełbaskami, na szybki obiad w tygodniu. Danie można także często spotkać w brytyjskich pubach. 

Kiełbaski zapiekane w cieście 


Składniki dla 2-3 osób: 


  • 6-8 surowych kiełbasek (u mnie z karmelizowaną cebulką)
  • 150g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 150ml mleka

Jak zrobić kiełbaski zapiekane w cieście? 


Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Nieduże naczynie żaroodporne lub blachę posmarować olejem (ja użyłam trochę zbyt dużej blachy i ciasto za bardzo się rozlało i kiełbaski niestety nie są w nim zanurzone). W naczyniu ułożyć kiełbaski i wstawić do piekarnika na 10 minut.

W międzyczasie przygotować ciasto:

W misce dokładnie wymieszać mąkę, sól, jajka i mleko (można to zrobić ręcznie lub mikserem).

Naczynie z kiełbaskami ostrożnie wyjąć z piekarnika i wylać ciasto pomiędzy kiełbaski, po czym szybko wstawić je z powrotem do piekarnika i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie rumiane.

Gdy kiełbaski zapiekane w cieście będą gotowe wyjąć z piekarnika, na chwilę odstawić, po czym podawać do stołu w naczyniu w którym się piekły z sosem cebulowym i pieczonymi warzywami.

jak zrobic kielbaski zapiekane w ciescie

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger