Kiełbaski zapiekane w cieście
Kiełbaski zapiekane w cieście (toad-in-the-hole, czyli ropucha w dziurze) to bardzo popularne brytyjskie danie. Zapiekane kiełbaski często goszczą na brytyjskich stołach, ponieważ są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Głównym składnikiem są wspominane już przeze mnie surowe kiełbaski zapieczone w gęstym cieście naleśnikowym.
Danie znane jest od XVIII wieku. Początkowo wykorzystywano do jego przygotowania różnych rodzajów mięsa (gołębia, wątróbki, wołowinę), często resztki lub najtańszych części mięs. Dzięki swej prostocie i dostępności danie zyskało dużą popularność wśród ludzi niezamożnych. Nie zyskało natomiast aprobaty wśród klas wyższych, które uważały ją za wulgarną.
Dziś potrawę serwuje się z dobrej jakości kiełbaskami, na szybki obiad w tygodniu. Danie można także często spotkać w brytyjskich pubach.
Kiełbaski zapiekane w cieście
Składniki dla 2-3 osób:
- 6-8 surowych kiełbasek (u mnie z karmelizowaną cebulką)
- 150g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 150ml mleka
Jak zrobić kiełbaski zapiekane w cieście?
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Nieduże naczynie żaroodporne lub blachę posmarować olejem (ja użyłam trochę zbyt dużej blachy i ciasto za bardzo się rozlało i kiełbaski niestety nie są w nim zanurzone). W naczyniu ułożyć kiełbaski i wstawić do piekarnika na 10 minut.
W międzyczasie przygotować ciasto:
W misce dokładnie wymieszać mąkę, sól, jajka i mleko (można to zrobić ręcznie lub mikserem).
Naczynie z kiełbaskami ostrożnie wyjąć z piekarnika i wylać ciasto pomiędzy kiełbaski, po czym szybko wstawić je z powrotem do piekarnika i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie rumiane.
Gdy kiełbaski zapiekane w cieście będą gotowe wyjąć z piekarnika, na chwilę odstawić, po czym podawać do stołu w naczyniu w którym się piekły z sosem cebulowym i pieczonymi warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.