Sałatka z ogórka z ciecierzycą i granatem
17.2.21
0
Banalne
,
ciecierzyca
,
granat
,
kuchnia arabska
,
ogórek
,
sałatka
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś polecam kolejną pyszną sałatkę wywodzącą się z kuchni arabskiej. Sałatka z ogórka z ciecierzycą i grantem, to nie tylko świetny dodatek do obiadu, może stanowić także danie samo w sobie. Sałatka z ogórka z ciecierzycą stanowi świetną przekąskę na lunch i do spakowania do pudełka do pracy. Dzięki dodatkowi soczewicy jest sycąca, a dodatek fety i granatu daje jej bardzo fajnej kwaskowatości. Zdecydowanie polecam na każdą porę roku!
Sałatka z ogórka z ciecierzycą i granatem
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- 2 łyżki uprażonych orzeszków pinii
- ziarenka z 1 granatu
- 200g ciecierzycy z puszki
- skórka z połowy pomarańczy
- 2 łyżki listków mięty
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g fety
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórka dokładnie umyć, a następnie pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż, na długie cienkie paski.
Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem z cytryny.
Ogórka ułożyć finezyjnie na półmisku, posypać ciecierzycą i ziarenkami granatu. Oprószyć orzeszkami pinii, skórką otartą z pomarańczy oraz pokruszoną w palcach fetą. Sałatkę z ogórka przybrać listkami mięty, polać dressingiem i podawać z chlebkiem arabskim, lub innym ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.