Printfriendly

Sałatka z ogórka z ciecierzycą i granatem


sałatka z ogoka z ciecierzycą

Dziś polecam kolejną pyszną sałatkę wywodzącą się z kuchni arabskiej. Sałatka z ogórka z ciecierzycą i grantem, to nie tylko świetny dodatek do obiadu, może stanowić także danie samo w sobie. Sałatka z ogórka z ciecierzycą stanowi świetną przekąskę na lunch i do spakowania do pudełka do pracy. Dzięki dodatkowi soczewicy jest sycąca, a dodatek fety i granatu daje jej bardzo fajnej kwaskowatości. Zdecydowanie polecam na każdą porę roku!

sałatka z ogórka przepis

Sałatka z ogórka z ciecierzycą i granatem


Składniki: 


  • 1 ogórek wężowy
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków pinii
  • ziarenka z 1 granatu
  • 200g ciecierzycy z puszki
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki listków mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g fety
  • sól, pieprz


sałatka z ogórka zielonego


Przygotowanie: 


Ogórka dokładnie umyć, a następnie pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż, na długie cienkie paski.

Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem z cytryny.

Ogórka ułożyć finezyjnie na półmisku, posypać ciecierzycą i ziarenkami granatu. Oprószyć orzeszkami pinii, skórką otartą z pomarańczy oraz pokruszoną w palcach fetą. Sałatkę z ogórka przybrać listkami mięty, polać dressingiem i podawać z chlebkiem arabskim, lub innym ulubionym pieczywem. 

sałatka z ogórka zielonego do obiadu

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger