Zupa kukurydziana z papryczką chipotle
Kuchnia meksykańska z pewnością kojarzy się głównie z fasolą, jednak kukurydza jest równie powszechna. Dlatego też postanowiłam przygotować kolejne danie z jej wykorzystaniem. Zupa kukurydziana z papryczką chipotle to pyszna i rozgrzewająca potrawa, idealna na chłodne dni, gdy z utęsknieniem wyglądamy słońca. Papryczka chipotle nadaje jej przyjemnej, delikatnej ostrości oraz dymnego aromatu. Pasta z papryczki chipotle to moje ostatnie odkrycie i ostatnio często z niej korzystam. Inny pyszny przepis z jej wykorzystaniem to pieczarki w marynacie z papryczki chipotle, które świetnie sprawdzą się jako wegetariańskie danie z grilla.
Zupa kukurydziana z papryczką chipotle
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 kg kukurydzy (z puszki lub mrożonej)
- 2 łyżeczki pasty z papryczki chipotle
- 1 łyżeczkę wędzonej papryki
- 1-2 łyżeczki soli
- sok z połowy limonki
- oliwa i masło do smażenia
Jak zrobić zupę z kukurydzy?
W większym garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek rozgnieciony i drobno pokrojony oraz papryczkę chilli pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać 2-3 łyżki masła i przesmażyć na niej kukurydzę.
Kukurydzę z puszki odcedzić, natomiast kukurydzę mrożoną najpierw rozmrozić.
Kukurydzę zalać wodą (+/- 1 litr) w zależności jak gęstą preferujecie zupę. Moja jest dość gęsta, ale taką właśnie lubię.
Dodać sól, pastę chipotle oraz wędzoną paprykę i wymieszać.
Zupę zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż kukurydza będzie miękka. Odstawić, aby nieco ostygła po czym zupę zmiksować mikserem ręcznym lub w blenderze.
Po zmiksowaniu zupę ponownie podgrzać, wcisnąć sok z limonki i ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać przybraną papryczką chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Koniecznie muszę ugotować zupę kukurydzianą!
OdpowiedzUsuń