Meksykańska salsa z grillowanej kukurydzy
Wszelkiego rodzaju salsy nieodzownie kojarzą się z Meksykiem. Moja dzisiejsza propozycja to salsa z grillowanej kukurydzy z pomidorami, taka salsa to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs czy ryb np. z grilla. W związku z czym będzie świetnym uzupełnieniem wiosennego grillowania. Co więcej do przygotowania tej salsy wykorzystuje się kukurydzę z kolby, która jest najpierw grillowana, więc to dodatkowy argument, aby przygotować ja właśnie podczas uczty przy grillu. Zdecydowanie polecam!
Polecam Wam także zajrzeć do Malwiny, która przygotowała pyszną salsę z siekanych warzyw, która z pewnością będzie idealnym dodatkiem do obiadu, dań z grilla, tortilli czy po prostu do zjedzenia ze świeżym pieczywem.
Meksykańska salsa z grillowanej kukurydzy
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 2-3 łyżki roztopionego masła
- 3 garście pomidorków koktajlowych
- kilka łodyg dymki lub drobniutko posiekanej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny (2 łyżki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropli sosu chilli (np. Tabasco)
- sól i pieprz
Salsa z grillowanej kukurydzy przepis:
Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, nasmarować roztopionym masłem i grillować na tradycyjnym grillu lub grillu elektrycznym, ewentualnie w piekarniku pod górną grzałką lub przy użyciu funkcji opiekacza przez 20-30 minut, lub do czasu aż kukurydza będzie miękka i przyrumieniona (czas grillowania zależy od tego jakiego sprzętu będziecie używać).
Gdy kukurydza będzie miękka, zdjąć ją z grilla i odłożyć, aby przestygła.
Gdy kukurydza będzie zimna, skroić ziarenka z kolby, aby to zrobić należy ustawić kolbę w pionie na desce do krojenia i przy pomocy dużego noża skrawać je w dół. Należy kroić jak najbliżej kolby, aby całe ziarenka zostały skrojone, a nie przecięte w połowie, a z drugiej strony należy uważać, aby nie ściąć kolby.
Ziarna kukurydzy umieścić w misce, dodać do niej pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, dymkę pokojoną w cienkie plasterki lub cebulę pokojoną w drobniutką kosteczkę oraz czosnek rozgnieciony i drobno pokrojony. Wszystko dokładnie wymieszać.
W niewielkim miseczce połączyć sok z cytryny z oliwą oraz sosem chilli, a także solą i pieprzem.
Salsę zalać mieszanką oliwy i soku z cytryny, wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.