Printfriendly

Meksykańska salsa z grillowanej kukurydzy


salsa z kukurydzy przepis

Wszelkiego rodzaju salsy nieodzownie kojarzą się z Meksykiem. Moja dzisiejsza propozycja to salsa z grillowanej kukurydzy z pomidorami, taka salsa to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs czy ryb np. z grilla. W związku z czym będzie świetnym uzupełnieniem wiosennego grillowania. Co więcej do przygotowania tej salsy wykorzystuje się kukurydzę z kolby, która jest najpierw grillowana, więc to dodatkowy argument, aby przygotować ja właśnie podczas uczty przy grillu. Zdecydowanie polecam!
Polecam Wam także zajrzeć do Malwiny, która przygotowała pyszną salsę z siekanych warzyw, która z pewnością będzie idealnym dodatkiem do obiadu, dań z grilla, tortilli czy po prostu do zjedzenia ze świeżym pieczywem. 

salsa z lukurydzy jak zrobic

Meksykańska salsa z grillowanej kukurydzy


Składniki: 


  • 3 kolby kukurydzy
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • 3 garście pomidorków koktajlowych
  • kilka łodyg dymki lub drobniutko posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny (2 łyżki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropli sosu chilli (np. Tabasco)
  • sól i pieprz

Salsa z grillowanej kukurydzy przepis:


Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, nasmarować roztopionym masłem i grillować na tradycyjnym grillu lub grillu elektrycznym, ewentualnie w piekarniku pod górną grzałką lub przy użyciu funkcji opiekacza przez 20-30 minut, lub do czasu aż kukurydza będzie miękka i przyrumieniona (czas grillowania zależy od tego jakiego sprzętu będziecie używać). 
Gdy kukurydza będzie miękka, zdjąć ją z grilla i odłożyć, aby przestygła. 
Gdy kukurydza będzie zimna, skroić ziarenka z kolby, aby to zrobić należy ustawić kolbę w pionie na desce do krojenia i przy pomocy dużego noża skrawać je w dół. Należy kroić jak najbliżej kolby, aby całe ziarenka zostały skrojone, a nie przecięte w połowie, a z drugiej strony należy uważać, aby nie ściąć kolby. 
Ziarna kukurydzy umieścić w misce, dodać do niej pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, dymkę pokojoną w cienkie plasterki lub cebulę pokojoną w drobniutką kosteczkę oraz czosnek rozgnieciony i drobno pokrojony. Wszystko dokładnie wymieszać. 
W niewielkim miseczce połączyć sok z cytryny z oliwą oraz sosem chilli, a także solą i pieprzem.
Salsę zalać mieszanką oliwy i soku z cytryny, wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. 

salsa z grillowanej kukurydzy przepis

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger