Printfriendly

Carnitas - szarpana wieprzowina po meksykańsku


carnitas przepis

Carnitas, czyli szarpana wieprzowina to tradycyjne meksykańskie danie, które można wykorzystać na wiele sposobów. Wolno duszone mięso z dodatkiem ziół i przypraw jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Carnitas po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, szczególnie jeżeli macie do dyspozycji wolnowar. Jeżeli nie macie takiego urządzenia w domu, to możecie przygotować je w garnku w piekarniku ustawionym na niską temperaturę. 

carnitas meksykanski przepis

Carnitas - szarpana wieprzowina po meksykańsku


Składniki: 


  • 700g karkówki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 pomarańczy

carnitas jak zrobić

Jak zrobić carnitas? 


W małej miseczce wymieszać przyprawy: oregano, kmin rzymski, ostrą paprykę, tymianek, sól i pieprz. 
Mięso umyć, oczyścić, pozbawić błon i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną karkówkę przełożyć do miski, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, aby wetrzeć dobrze przyprawy w mięso).
Mięso przełożyć do wolnowara. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na plasterki papryczkę chilli, zalać sokiem z pomarańczy. Wolnowar włączyć na LOW na 7-8 godzin. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i soczyste. 
Mięso wyjąć łyżką cedzakową z wolnowara i przełożyć na blachę do pieczenia. Mięso poszarpać, porozrywać na mniejsze kawałki dwoma widelcami. Rozprowadzić równomiernie po blasze, polać niewielką ilością soków z mięsa, które wydzieliły się podczas gotowania i wstawić pod opiekacz lub górną grzałkę piekarnika na 10-15 minut lub do czasu aż mięso z wierzchu będzie ładnie przyrumienione i chrupiące. 
Carnitas można podawać w tortilli jako tacos z różnymi dodatkami np. cebulką, chilli, plasterkami awokado, kolendrą i skropione sokiem z limonki. 
Carnitas na talerzu z dodatkiem ryżu z fasolą i guacamole.
Takie mięso nadaje się także do faszerowania warzyw czy podania go na śniadanie z omletem. 

carnitas - szarpana wolowina

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger