Curry z dyni z kokosem
Curry z dyni z kokosem
Składniki:
- mała dynia piżmowa - 500g po obraniu i oczyszczeniu, pokrojona w niedużą kostkę (ok. 1cm)
- 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 50g imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
- 2 zielone papryczki chili pokrojone w cienkie plasterki
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 75g daktyli pozbawionych pestek i drobno pokrojonych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka soli
- świeża kolendra do przybrania
- 4 łyżki oleju do smażenia
Jak zrobić curry z dyni z kokosem?
Na patelni z grubym dnem lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim nasiona kozieradki przez około 30 sekund. Następnie dodać nasiona czarnuszki i smażyć przez chwilę.
Dodać imbir i papryczkę chili, chwilę smażyć ciągle mieszając. Dodać pokrojoną dynię, pieprz kajeński, mieloną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać, aby dynia pokryła się przyprawami. Podlać minimalną ilością wody (50ml), wymieszać, przykryć i smażyć, mieszając od czasu do czasu.
Dodać daktyle, rodzynki i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać, posolić, przykryć i gotować przez kolejne 10-15 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna, ważne, aby się nie rozgotowała.
Smacznego!
Jestem ogromną fanką curry z kokosem.
OdpowiedzUsuńWspaniale! W związku z tym mam nadzieje, że to curry przypadnie Ci do gustu :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń