Raita ogórkowa
Raita ogórkowa to niezwykle popularny dodatek do potraw kuchni indyjskiej, szczególnie tych pikantnych. Raita ogórkowa wspaniale łagodzi ostry smak potraw, a także fantastycznie chłodzi podczas letnich upałów. Dodatek mięty sprawia, że jest dodatkowo bardzo orzeźwiająca. Jak widzicie w kuchni wielu krajów można spotkać się z daniami podobnymi do polskiej mizerii ;)
Raita ogórkowa
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- 300ml jogurtu naturalnego
- garść świeżych liści mięty
- sól i pieprz
Raita ogórkowa - przepis:
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sito i odcisnąć.
Jogurt przełożyć do miski i lekko ubić widelcem, aż będzie gładki. Dodać odsączonego ogórka i drobno posiekaną miętę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem raitę ogórkową dobrze schłodzić.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń