Printfriendly

Prosty chlebek naan bez drożdży

Wszelkiego rodzaju chlebki są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej, szczególnie w północnej części kraju, ponieważ na południu je się głównie ryż. Najczęściej spotykanym chlebkiem jest drożdżowy chlebek naan, wypiekanych w piecach tandoor rozgrzanych do bardzo wysokiej temperatury. Taki chlebek można jednak z dość dobrym rezultatem odtworzyć w domowych warunkach.  Jeżeli podobnie jak ja nie lubicie się z drożdżami to polecam Wam przepis na bardzo szybki i prosty chlebek naan bez drożdży. Chlebek naan jest niezwykle smaczny, mięciutki, idealnie nadaje się do każdego rodzaju curry. Świetnie sprawdzi się do wyjadania sosu z dna talerza! Polecam! 

prosty chlebek naan

Prosty chlebek naan bez drożdży


Składniki: 


  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 15g roztopionego masła, plus dodatkowo więcej do smarowania upieczonych chlebków naan

Chlebek naan bez drożdży - przepis: 


W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.
Dodać mokre składniki - mleko, jogurt i roztopione masło, a do tego ok 80ml wody. 
Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodać nieco wody, jeśli ciasto jest za suche, lub mąki jeśli jest zbyt kleiste.
Ciasto podzielić na równe części i w dłoniach uformować niewielkie placuszki o grubości niecałego centymetra. Najlepiej formować je w charakterystyczny kształt łezki. 
Blachę do pieczenie umieścić na najwyższej półce piekarnika. Piekarnik nagrzać do najwyższej możliwej  temperatury (u mnie 250st). Gdy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyjąć blachę i ułożyć na niej chlebki naan otrzepane z nadmiaru mąki. 
Chlebki naan piec przez 4-5 minut lub do czasu aż pojawią się na nich brązowe plamy. 
Po upieczeniu chlebki naan posmarować roztopionym masłem i od razu podawać. 
Chlebki naan zachowują swoją świeżość przez kilka dni o ile są zawinięte w folię. 

chlebek naan bez drozdzy

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger