Prosty chlebek naan bez drożdży
Wszelkiego rodzaju chlebki są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej, szczególnie w północnej części kraju, ponieważ na południu je się głównie ryż. Najczęściej spotykanym chlebkiem jest drożdżowy chlebek naan, wypiekanych w piecach tandoor rozgrzanych do bardzo wysokiej temperatury. Taki chlebek można jednak z dość dobrym rezultatem odtworzyć w domowych warunkach. Jeżeli podobnie jak ja nie lubicie się z drożdżami to polecam Wam przepis na bardzo szybki i prosty chlebek naan bez drożdży. Chlebek naan jest niezwykle smaczny, mięciutki, idealnie nadaje się do każdego rodzaju curry. Świetnie sprawdzi się do wyjadania sosu z dna talerza! Polecam!
Prosty chlebek naan bez drożdży
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 15g roztopionego masła, plus dodatkowo więcej do smarowania upieczonych chlebków naan
Chlebek naan bez drożdży - przepis:
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.
Dodać mokre składniki - mleko, jogurt i roztopione masło, a do tego ok 80ml wody.
Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodać nieco wody, jeśli ciasto jest za suche, lub mąki jeśli jest zbyt kleiste.
Ciasto podzielić na równe części i w dłoniach uformować niewielkie placuszki o grubości niecałego centymetra. Najlepiej formować je w charakterystyczny kształt łezki.
Blachę do pieczenie umieścić na najwyższej półce piekarnika. Piekarnik nagrzać do najwyższej możliwej temperatury (u mnie 250st). Gdy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyjąć blachę i ułożyć na niej chlebki naan otrzepane z nadmiaru mąki.
Chlebki naan piec przez 4-5 minut lub do czasu aż pojawią się na nich brązowe plamy.
Po upieczeniu chlebki naan posmarować roztopionym masłem i od razu podawać.
Chlebki naan zachowują swoją świeżość przez kilka dni o ile są zawinięte w folię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.