Curry z kurczaka z warzywami w sosie kokosowym
8.10.21
0
fasolka szparagowa
,
kalafior
,
kuchnia indyjska
,
kurczak
,
mleko kokosowe
,
zielony groszek
Zapraszam Was na kolejny rewelacyjny przepis z kuchni indyjskiej. Aromatyczne curry z kurczaka z warzywami w sosie kokosowym to pyszne danie, które z pewności wszystkim przypadnie do gustu. Aksamitny, kremowy sos z dodatkiem kurczaka i warzyw to danie z południowo - zachodnich Indii, gdzie używa się bardzo dużych ilości kokosów pod różnymi postaciami. Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym można podawać z ryżem lub z prostym chlebkiem naan bez drożdży.
Curry z kurczaka z warzywami w sosie kokosowym
Składniki:
- 1 łyżeczka gorczycy
- kawałek laski cynamonu (ok 5cm)
- 6 ziaren zielonego kardamonu
- 4 goździki
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2 gwiazdki anyżu
- garść liści curry (ok. 15 listków)
- 1 cebula pokrojona w cienkie półplasterki
- kawałek imbiru wielkości kciuka starty na tarce o drobnych oczkach
- 5-6 ząbków czosnku wyciśnięty przez praskę
- 2 zielone papryczki chilli
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- duża szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 0,5kg pałek lub podudzi z kurczaka z kością (jeżeli nie chcecie misa z kości możecie użyć wyfiletowanych udek z kurczaka)
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 1 łyżka sosu z tamaryndowca
- duża garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 garście zielonego groszku
- kilka różyczek kalafiora
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W rondlu, woku lub na szerokiej patelni rozgrzać olej i dodać do niego całe przyprawy - gorczyce, cynamon, kardamon, goździki, pieprz i anyż. Gdy przyprawy przestana strzelać, wrzucić liście curry, te błyskawicznie się usmażą. Od razu dodać pokrojona cebule i smażyć ja na średnim ogniu aż się zeszkli. Następnie dodać imbir, czosnek, chilli i dusić na małym ogniu przez kilka minut (aż czosnek się usmaży - będzie pachniał ładnie, delikatnie i słodko, a nie tak jak surowy).
Następnie dodać mielone przyprawy - kurkumę, chilli, kolendrę, koper włoski, oraz sól (małą łyżeczkę), chwil przesmażyć, dodać odrobinę wody i smażyć przez chwilę. Dodać kurczaka, wymieszać go z cebula i przyprawami i chwilę smażyć.
Wlać mleko kokosowe, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
Po tym czasie patelnię odkryć i dodać warzywa - kalafiora i fasolkę i gotować przez kolejne kilka (naście) minut aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Sos powinien być dość gęsty, kremowy. Doprawić do smaku sosem z tamaryndowca oraz solą i pieprzem. Pod sam koniec gotowania wrzucić zielony groszek. Gotować minutę dłużej, po czym wyłączyć i natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.