Curry z kurczaka z Andhry
Curry z kurczaka z Andhry to danie wywodzące się z regionu Andhra. Jest to rejon w południowo - wschodnich Indiach. Kuchnia tej części Indii charakteryzuje się pikantnymi i wyrazistymi potrawami. Jeżeli curry wydaje się Wam zbyt ostre możecie oczywiście zmniejszyć ilość papryczek chili lub dodać nieco mleka, śmietany lub mleka kokosowego, aby złagodzić ostrość. Ciekawym dodatkiem tego curry, który nadaje mu kremowości, a jednocześnie nieco je zagęszcza, jest biały mak. Gorąco polecam Wam wypróbować to niecodziennie, ale niezwykle smaczne curry Andhry
Curry z kurczaka z Andhry
Składniki:
- 1 łyżka białego maku
- 6 goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2-3 suszone papryczki chili bez pestek
- 1 łyżka pasty z czosnku i imbiru
- 500g wyfiletowanych udek z kurczaka
- 1 cebula
- 2 pomidory zmiksowane na purée
- kilka suszonych liści curry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- olej do smażenia
Na marynatę:
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Curry z kurczaka z Andhary - przepis:
W moździerzu utrzeć całe przyprawy - mak, goździki, pieprz, koper włoski, a także cynamon i pokruszone suszone papryczki chilli.
Przygotowanie marynaty:
Wszystkie składniki marynaty - kurkumę, chili, jogurt i sok z cytryny wymieszać w większej misce, dodać 0,5 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę pasty czosnkowo - imbirowej. Dodać umytego, oczyszczonego i pokrojonego na nieduże kawałki kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby mięso pokryło się marynatą. Odstawić na co najmniej 30 minut, a najlepiej na noc.
Przygotowanie curry:
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cebulę smażyć do czasu aż będzie szklista, lekko złocista, następnie dodać pozostałą część pasty czosnkowo - imbirowej i smażyć na niedużym ogniu do czasu aż czosnek lekko się przyrumieni. Następnie dodać zmiksowane pomidory i liście curry. Smażyć na większym ogniu przez 5-10 minut do czasu aż tłuszcz oddzieli się po brzegach patelni. Mieszać od czasu do czasu. Następnie dodać zmieloną mieszankę przypraw, dolać nieco wody i gotować aż sos będzie gładki. W razie potrzeby dolać nieco więcej wody.
Dodać kurczaka wraz z całą marynatą, gotować przez kilka minut, cały czas mieszając, aż jogurt połączy się z sosem. Dodać 150ml wody, zagotować i gotować przez kilkanaście minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Sos często mieszać, aby nabrał kremowej konsystencji.
Pod koniec gotowania spróbować sos i w razie potrzeby doprawić do smaku solą, chili i/lub sokiem z cytryny.
Curry z kurczaka z Andhry podawać z ryżem i/lub prostym chlebkiem naan.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.