Printfriendly

Kurczak z Chettinad


Kurczak z Chettinad to danie, które pochodzi z południa Indii. Jest to suche curry, czyli bez dużej ilości sosu. Kurczak z Chettinad jest bardzo aromatyczny, intensywny w smaku, pachnący cynamonem, którego używa się tu bardzo dużo. Zdecydowanie polecam to nieco inne curry z kurczaka.

curry z kurczaka przepis


Kurczak z Chettinad


Składniki:


Na mieszankę przypraw:


  • 0,5 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 0,5 łyżki nasion kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżki nasion kolendry
  • 0,5 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżki mielonej papryki chili (najlepiej kaszmirskiej) - do kupienia w sklepach z orientalną żywnością

Na kurczaka z Chettinad:


  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • dwie laski cynamonu po około 4-5cm
  • 150g szalotek
  • garść liści curry
  • 500g wyfiletowanych udek z kurczaka
  • 5-6 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru ok 4cm
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki oleju do smażenia

suche curry z kurczaka

Kurczak z Chettinad przepis: 


Wszystkie składniki na mieszankę przypraw przełożyć do moździerza lub do młynka do przypraw i utrzeć na proszek. 

Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim koper włoski i cynamon. Dodać szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć przez około 10 minut na małym ogniu do czasu aż zmięknie i będzie złocista. 
Dodać kurczaka i przesmażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż mięso się zamknie. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i imbir, cukier i sól i całą mieszankę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Wlać 100ml wody, zamieszać i gotować 10-15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Mieszać od czasu do czasu i w razie potrzeby podlać większą ilością wody. Sos powinien być suchy i przyklejać się do kawałków mięsa. 
Kurczaka z Chettinad podawać z ryżem i sałatką kachumber

jak zrobić curry

Smacznego!
w80przepisowdookolaswiata


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger