Kurczak z Chettinad
Kurczak z Chettinad to danie, które pochodzi z południa Indii. Jest to suche curry, czyli bez dużej ilości sosu. Kurczak z Chettinad jest bardzo aromatyczny, intensywny w smaku, pachnący cynamonem, którego używa się tu bardzo dużo. Zdecydowanie polecam to nieco inne curry z kurczaka.
Kurczak z Chettinad
Składniki:
Na mieszankę przypraw:
- 0,5 łyżki nasion kopru włoskiego
- 0,5 łyżki nasion kminu rzymskiego
- 0,5 łyżki nasion kolendry
- 0,5 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 0,5 łyżki mielonej papryki chili (najlepiej kaszmirskiej) - do kupienia w sklepach z orientalną żywnością
Na kurczaka z Chettinad:
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- dwie laski cynamonu po około 4-5cm
- 150g szalotek
- garść liści curry
- 500g wyfiletowanych udek z kurczaka
- 5-6 ząbków czosnku
- kawałek imbiru ok 4cm
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml wody
- 4 łyżki oleju do smażenia
Kurczak z Chettinad przepis:
Wszystkie składniki na mieszankę przypraw przełożyć do moździerza lub do młynka do przypraw i utrzeć na proszek.
Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim koper włoski i cynamon. Dodać szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć przez około 10 minut na małym ogniu do czasu aż zmięknie i będzie złocista.
Dodać kurczaka i przesmażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż mięso się zamknie. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i imbir, cukier i sól i całą mieszankę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Wlać 100ml wody, zamieszać i gotować 10-15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Mieszać od czasu do czasu i w razie potrzeby podlać większą ilością wody. Sos powinien być suchy i przyklejać się do kawałków mięsa.
Kurczaka z Chettinad podawać z ryżem i sałatką kachumber.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń