Pasztet gryczany z pieczarkami
Pasztet gryczany z pieczarkami to świetny pomysł na urozmaicenie kolacji wigilijnej. Pasztet z kaszy gryczanej szczególnie przypadnie do gustu fanom tej kaszy, ale mam nadzieję, że inni także go polubią. Mnie ten pasztet tak bardzo zasmakował, że z pewnością będzie często pojawiał się na moim stole, nie tylko od święta. Pasztet gryczany to również idealna propozycja potrawy dla wegetarian. Gorąco polecam!
Pasztet gryczany z pieczarkami
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej (250g)
- 500g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2cm kawałek imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta ostrej papryki w proszku
- pieprz mielony
- olej i masło do smażenia
Jak zrobić pasztet gryczany z pieczarkami?
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju z masłem aż się zeszkli i będzie rumiana. Do smażącej się cebuli dodać imbir starty na tarce drobnych oczkach oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Dodać do przesmażonej cebuli i smażyć do czasu aż woda odparuje. Doprawić kminem rzymskim, ostrą papryką, sosem sojowym oraz sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Masę z kaszy i pieczarek można zmielić, wtedy pasztet będzie bardziej gładki. Ja jednak chciałam, aby pasztet miał wyrazistą strukturę, dlatego nie mieliłam farszu.
Do farszu dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
Foremkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem i oprószyć bułką tarta (nadmiar wysypać). Foremkę napełnić farszem i lekko ugnieść widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut, lub do czasu aż wierzch się przyrumieni.
Pasztet gryczany z pieczarkami można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.