Printfriendly

Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna to pyszna, aromatyczna, duszona kapusta z dodatkiem grzybów i suszonych owoców. Idealnie sprawdzi się w roli jednej z wigilijnych potraw. Postna kapusta wigilijna to idealna alternatywa tradycyjnego bigosu dla wegetarian. Tak przygotowana kapusta, jest niezwykle smaczna, kwaśno - słodka, pełno w niej różnych pyszności, które wspaniale komponują się ze świątecznymi smakami. Gorąco polecam! 
Jeżeli chcecie zdążyć z jej przygotowaniem na Wigilię, to zaczniecie gotować ją już dziś, bo im dłużej gotowana, tym lepsza, podobnie jak bigos!

Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna


Składniki: 


  • 0,5 kg kapusty kiszonej 
  • 0,5 kg białej kapusty
  • duża garść suszonych grzybów
  • duża garść suszonych śliwek
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 5 jagód jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Kapusta wigilijna - przepis:


Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić. 
Kiszoną kapustę odcedzić (wodę zachować)
Białą kapustę poszatkować.
W dużym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim kapustę kiszoną i białą. Wlać szklankę wody, dodać namoczone grzyby, suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz przyprawy: liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 1-1,5 godziny lub do czasu aż kapusta będzie miękka. Wyłączyć gaz i kapustę zostawić do następnego dnia.
Następnego dnia, kapustę podgrzać i ponownie dusić na małym ogniu. Wlać czerwone wino, dodać rodzynki i żurawinę. Gotować ponownie przez około 30-45 minut, od czasu do czasu zamieszać, aby kapusta się nie przypaliła. Odstawić do wystudzenia. 
Kolejnego dnia można ja ponownie pogotować na małym ogniu. Kapusta im więcej razy podgrzewana i duszona, tym lepsza!
W razie gdyby kapusta była zbyt sucha podlewać niewielką ilością wody. 
Gdyby kapusta była mało kwaśna dolać wodę z odsączonej kapusty kiszonej. 

Kapusta wigilijna




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger