Wieprzowina vindaloo
Wieprzowina vindaloo wywodzi się z regionu Goa, na zachodnim wybrzeżu Indii. Danie to sięga czasów, gdy na to wybrzeże przybyli Portugalczycy i osiedlili się tu na nieomalże 450 lat. Nazwa dania wywodzi się z portugalskiego określenia vin = vinho = wino, a w przypadku tego dania jest to ocet winny oraz aloo = alho = czosnek.
Obecność chrześcijan w regionie Goa sprawiła, że dania tej kuchni znacznie różnią się od tych serwowanych w innych prowincjach. Zasadniczą różnicą jest to, że spożywa się tu więcej mięsa, w tym wołowiny i wieprzowiny, czego przykładem jest chociażby to danie. Wieprzowinę można tu z powodzeniem zastąpić wołowiną, należy jednak wtedy wydłużyć czas duszenia mięsa.
Wieprzowina vindaloo
Składniki:
- 700g karkówki
Na marynatę:
- laska cynamonu (ok 5cm długości)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 10 nasion kardamonu
- 1 mała cebula
- 8 ząbków czosnku
- 5cm imbiru
- 2 łyżki sosu z tamaryndowca
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki octu z białego wina
Na sos:
- 1 cebula
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 zielone papryczki chilli
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wieprzowina vindaloo - przepis:
Cynamon, pieprz, goździki, kmin rzymski i kardamon utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw.
Cebulę, czosnek, imbir, pastę z tamaryndowca, sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, kurkumę i ocet oraz mielone przyprawy zmiksować w rozdrabniaczu na pastę.
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki (2-3cm).
Mięso i marynatę przełożyć do szklanej miski i dokładnie wymieszać, tak aby mięso dobrze pokryło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na noc.
Przygotowanie sosu:
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej i na niewielkim ogniu przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć prze kilkanaście minut aż cebula będzie lekko brązowa.
Zwiększyć ogień i dodać mięso wraz z całą marynatą i smażyć przez 5 minut aż mięso się przyrumieni. Wlać pomidory, dodać papryczkę chilli, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny, lub do czasu aż mięso będzie miękkie. Mieszać od czasu do czasu, aby sprawdzić czy sos się nie przywiera do dna. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować sos, aby był dość gęsty.
Podawać z ryżem przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.