Printfriendly

Wieprzowina vindaloo

wieprzowina vindaloo przepis

Wieprzowina vindaloo wywodzi się z regionu Goa, na zachodnim wybrzeżu Indii. Danie to sięga czasów, gdy na to wybrzeże przybyli Portugalczycy i osiedlili się tu na nieomalże 450 lat. Nazwa dania wywodzi się z portugalskiego określenia vin = vinho = wino, a w przypadku tego dania jest to ocet winny oraz aloo = alho = czosnek. 
Obecność chrześcijan w regionie Goa sprawiła, że dania tej kuchni znacznie różnią się od tych serwowanych w innych prowincjach. Zasadniczą różnicą jest to, że spożywa się tu więcej mięsa, w tym wołowiny i wieprzowiny, czego przykładem jest chociażby to danie. Wieprzowinę można tu  z powodzeniem zastąpić wołowiną, należy jednak wtedy wydłużyć czas duszenia mięsa. 


wieprzowina vindaloo jak zrobić


Wieprzowina vindaloo


Składniki: 


  • 700g karkówki

Na marynatę:


  • laska cynamonu (ok 5cm długości)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 10 nasion kardamonu
  • 1 mała cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 5cm imbiru
  • 2 łyżki sosu z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki octu z białego wina

Na sos:


  • 1 cebula
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Wieprzowina vindaloo - przepis: 


Cynamon, pieprz, goździki, kmin rzymski i kardamon utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw. 
Cebulę, czosnek, imbir, pastę z tamaryndowca, sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, kurkumę i ocet oraz mielone przyprawy zmiksować w rozdrabniaczu na pastę. 
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki (2-3cm).
Mięso i marynatę przełożyć do szklanej miski i dokładnie wymieszać, tak aby mięso dobrze pokryło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na noc.

Przygotowanie sosu:


Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej i na niewielkim ogniu przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć prze kilkanaście minut aż cebula będzie lekko brązowa. 
Zwiększyć ogień i dodać mięso wraz z całą marynatą i smażyć przez 5 minut aż mięso się przyrumieni. Wlać pomidory, dodać papryczkę chilli, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny, lub do czasu aż mięso będzie miękkie. Mieszać od czasu do czasu, aby sprawdzić czy sos się nie przywiera do dna. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować sos, aby był dość gęsty. 
Podawać z ryżem przybrane świeżą kolendrą. 

wieprzowina vindaloo kuchnia indyjska

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger