Wieprzowina vindaloo
Wieprzowina vindaloo wywodzi się z regionu Goa, na zachodnim wybrzeżu Indii. Danie to sięga czasów, gdy na to wybrzeże przybyli Portugalczycy i osiedlili się tu na nieomalże 450 lat. Nazwa dania wywodzi się z portugalskiego określenia vin = vinho = wino, a w przypadku tego dania jest to ocet winny oraz aloo = alho = czosnek. 
Obecność chrześcijan w regionie Goa sprawiła, że dania tej kuchni znacznie różnią się od tych serwowanych w innych prowincjach. Zasadniczą różnicą jest to, że spożywa się tu więcej mięsa, w tym wołowiny i wieprzowiny, czego przykładem jest chociażby to danie. Wieprzowinę można tu  z powodzeniem zastąpić wołowiną, należy jednak wtedy wydłużyć czas duszenia mięsa. 
Wieprzowina vindaloo
Składniki:
- 700g karkówki
 
Na marynatę:
- laska cynamonu (ok 5cm długości)
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - 1 łyżeczka goździków
 - 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
 - 10 nasion kardamonu
 - 1 mała cebula
 - 8 ząbków czosnku
 - 5cm imbiru
 - 2 łyżki sosu z tamaryndowca
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka ostrej papryki
 - 0,5 łyżeczki kurkumy
 - 4 łyżki octu z białego wina
 
Na sos:
- 1 cebula
 - puszka krojonych pomidorów (400g)
 - 2 zielone papryczki chilli
 - 2 łyżki oleju do smażenia
 
Wieprzowina vindaloo - przepis:
Cynamon, pieprz, goździki, kmin rzymski i kardamon utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw. 
Cebulę, czosnek, imbir, pastę z tamaryndowca, sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, kurkumę i ocet oraz mielone przyprawy zmiksować w rozdrabniaczu na pastę. 
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki (2-3cm).
Mięso i marynatę przełożyć do szklanej miski i dokładnie wymieszać, tak aby mięso dobrze pokryło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na noc.
Przygotowanie sosu:
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej i na niewielkim ogniu przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć prze kilkanaście minut aż cebula będzie lekko brązowa. 
Zwiększyć ogień i dodać mięso wraz z całą marynatą i smażyć przez 5 minut aż mięso się przyrumieni. Wlać pomidory, dodać papryczkę chilli, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny, lub do czasu aż mięso będzie miękkie. Mieszać od czasu do czasu, aby sprawdzić czy sos się nie przywiera do dna. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować sos, aby był dość gęsty. 
Podawać z ryżem przybrane świeżą kolendrą. 
Smacznego!







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.