Printfriendly

Jajka faszerowane bobem

jajka faszerowane na Wielkanoc

Zapraszam po kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem polecam jajka faszerowane bobem. Takie jajka mają fantastyczny, wiosenny, zielony kolor i smakują wybornie! Przy przygotowaniu tych jajek jest nieco pracy, szczególnie z łuskaniem bobu, ale efekt wart jest tego czasu. Gorąco polecam!

jajka wielkanocne

Jajka faszerowane bobem


Składniki: 


  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250g mrożonego bobu
  • słodka i ostra papryka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 


Ugotowane na twardo jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Bób ugotować w lekko posolonej wodzie. Gotować około 10-12 minut, lub do czasu aż będzie miękki. Odcedzić, przelać zimną wodą i przestudzić. Gdy będzie zimny, obrać ze skórki i przełożyć do blendera (kilka całych fasolek odłożyć do przybrania). Bób doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować. Po zmiksowaniu spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Masę przełożyć do szprycki lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na połówki jajek. Udekorować bobem i rzeżuchą.  

jajka faszerowane przepis

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger