Wieprzowina w pięciu smakach
23.11.11
3
anyż
,
cynamon
,
danie główne
,
kuchnia azjatycka
,
Kulinaria
,
makaron jajeczny
,
mięso
,
miód
,
papryka
,
pięć smaków
,
sos sojowy
,
wieprzowina
Po kaczce na sposób azjatycki, miałam straszną ochotę na coś o podobnym smaku: słodkie, sojowe i pachnące egzotycznymi przyprawami - cynamonem, anyżem i goździkami. Podpatrzyłam kilka przepisów i w efekcie stworzyłam własne, całkiem smaczne danie -wieprzowinę w pięciu smakach.
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- pół łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kilka łodyg grubego szczypioru
- 1 zielona papryka
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków"
- pół laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- pół opakowania makaronu jajecznego
- łyżka ziaren sezamu
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dobrze odsączyć.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przyprawy: cynamon, anyż, imbir, czosnek i przyprawę w pięciu smakach, dodać sos sojowy i miód, poczekać aż się zagotuje, dodać szczypior i paprykę. Gdy warzywa pokryją się mieszanką przypraw dodać mięso. Smażyć często mieszając, doprawić do smaku, w razie potrzeby dolać sosu sojowego i/lub miodu. Gdy mięso będzie usmażone dodać makaron, dobrze wymieszać, chwilę przesmażyć, posypać sezamem i podawać.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie. Sama przymierzam się do 5 smaków już od jakiegoś czasu.
OdpowiedzUsuńPolecam! danie jest naprawdę bardzo smaczne i aromatyczne;) W weekend zamierzam przygotować wersję z kurczakiem;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń