Krem marchewkowy z kolendrą
Kolejny przepis na zupę, tym razem wspaniały marchewkowy krem. Aromatyczna, słodka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienno - zimowe chłody.
Składniki:
- 0,5kg marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 500ml bulionu warzywnego
- kilka szczypt gałki muszkatołowej
- łyżka posiekanej kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść.
Masło rostopic w garnku, przesmażyć na nim cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać marchewkę, bulion i gałkę muszkatołową. Gotować pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, a następnie zmiksować, dodać kolendrę, doprawić do smaku, podgrzać i podawać.
Smacznego!
Swietna, rozgrzewajaca zupa - lubie bardzo!
OdpowiedzUsuń