poniedziałek, 19 grudnia 2011

Krem marchewkowy z kolendrą

Kolejny przepis na zupę, tym razem wspaniały marchewkowy krem. Aromatyczna, słodka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienno - zimowe chłody. 

Krem marchewkowy z kolendrą



Składniki:
  • 0,5kg marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 500ml bulionu warzywnego
  • kilka szczypt gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Marchewkę pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść.
Masło rostopic w garnku, przesmażyć na nim cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać marchewkę, bulion i gałkę muszkatołową. Gotować pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, a następnie zmiksować, dodać kolendrę, doprawić do smaku, podgrzać i podawać.

Krem marchewkowy z kolendrą

Smacznego

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...