piątek, 28 lutego 2014

Kibbeh

Na zakończenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować kibbeh. Jest to danie pochodzące z krajów Lewantu, czyli krajów położonych we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, jednak uważany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypełnionego mięsem mielonym z różnymi dodatkami. Ja postanowiłam przygotować tradycyjny kibbeh z wołowiny w formie cygara, jednak nie smażyłam go na głębokim tłuszczu, ale upiekłam w piekarniku. Doszłam do wniosku, że taka wersja będzie zdrowsza.
Wraz ze mną kibbeh przygotowały: Panna Malwinna, Maggie, Siankoo.


Kibbeh, potrawy z miesa mielonego


Składniki:


  • Warstwa zewnętrzna:
    • 250g mięsa mielonego
    • 3/4 szklanki bulguru
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka kminu
    • czarny pieprz, świeżo zmielony
  • Farsz:
    • 250g mięsa mielonego
    • 1 cebula
    • garść posiekanych pistacji
    • sol, pieprz
    • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 0,5 łyżeczki cynamonu
    • garść pistacji
  • Sos:
    • 2 łyżki jogurtu
    • 2 łyżki majonezu
    • 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
     
Kibbeh, potrawy z miesa mielonego

Przygotowanie:

Warstwa zewnętrzna:
Bulgur namoczyć w wodzie przez około 20 minut, a następnie odcedzić na sicie. W dużej misce wymieszać mięso, drobno pokrojona cebule, kmin, sol i pieprz, dodać bulgur i zmiksować w blenderze na jednolita pastę, która będzie przypominała ciasto.

Farsz:
Na patelni zeszklić drobno pokrojona cebule, dodać mięso mielone, następnie sol, pieprz, mielone ziele angielskie i cynamon. Smażyć, aż mięso zbrązowieje. Zdjąć z ognia i dodać posiekane pistacje. Zwilżyć dłonie, nabierać masy zewnętrznej, formować z niej kulkę mieszcząca się w dłoniach, następnie zrobić w niej zagłębienie i nieco rozgnieść ciasto, formując mały placuszek, łyżeczką nakładać farsz, ugnieść, a następnie zlepić warstwę zewnętrzna tak jak pierog, dokładnie zagnieść, wygładzić i okładać na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowo-miętowym.

Sos:
Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić sola i pieprzem.



Kibbeh, potrawy z miesa mielonego

Smacznego!


  VI Festiwal Kuchni Arabskiej

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis na kotlety z mięsa mielonego faszerowane mięsem mielonym, dla mięsożerców takich jak ja idealne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, sa pyszne! I faktycznie idealne dla miesozercow;) bardzo smaczne - polecam!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...