Ciasto piernikowe z rabarbarem
W sklepie wpadł mi w ręce bardzo ładny rabarbar, więc niewiele myśląc chwyciłam go i przyniosłam do domu. Choć nie miałam jeszcze sprecyzowanej wizji co z niego przygotuje. Przeglądając przepisy, doszłam do wniosku, ze rabarbar służy głównie do deserów. Jak zapewne już wiecie, nie jestem mistrzynią cukiernictwa i zwyczajnie nie przepadam za pieczeniem ciast. Zawsze po takiej operacji moja kuchnia wygląda jakby przeszło przez nią tornado;) Jednak rabarbar kusił, a w międzyczasie znalazłam bardzo ciekawy przepis i postanowiłam spróbować upiec ciasto piernikowe z rabarbarem. Podczas pieczenia i jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!
Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się: Panna Malwinna, Bartek, Gin, Sianko, Justinka, Zuzia i Mops.
Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się: Panna Malwinna, Bartek, Gin, Sianko, Justinka, Zuzia i Mops.
Składniki:
- 150g miękkiego masła
- 300g mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 100g brązowego cukru
- 200g golden syrup lub miodu (nieco mniej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200ml wody
- 2 jajka
- 300g rabarbaru
- cukier puder
Przygotowanie:
W mikserze utrzeć masło z cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około centymetrowe). Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i poczekać aż nieco ostygnie, następnie przełożyć na kratkę i poczekać aż całkowicie ostygnie. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!
Piernik z rabarbarem? To zdecydowanie zaskakujące połączenie :) Musiało smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńTak, mnie też to połączenie nieco zaskoczyło, ale efekt był bardzo smaczny ;) Polecam!
UsuńPiernik połączony z rabarbarem musi być pyszny :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBył taki w istocie:) Polecam spróbować!
UsuńJestem zaskoczona różnorodnością naszych rabarbarowych propozycji, Twoją na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńJa rowniez! niby wszyscy przygotowalismy ciasto, ale kazde jest inne:) A moje bylo naprawde smacnze, polecam! :)
UsuńZgadzam się z moimi poprzednikami - to najbardziej zaskakująca propozycja, z jaką się spotkałam. Szkoda, że na Boże Narodzenie rabarbar jest niedostępny;) Będę miała w pamięci Twoją propozycję i kiedyś ją wypróbuję. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo, ze moj przepis tak sie spodobal:) Faktycznie podczas pieczenie w calym domu pachnialo "swiatecznie" :) A ciasto polecam wyprobowac, poki jest rabarbar ;)
UsuńPiernikowe z rabarbarem.... musiało być PYSZNE :)
OdpowiedzUsuńO tak, było rewelacyjne! :)
UsuńPiernik i rabarbar, to dopiero kombinacja! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
O matko! Wygląda bosko. Trzeba będzie sprawdzić czy smakuje tak samo :))
OdpowiedzUsuńJacie, jacie jak apetycznie wygląda, bardzo ładne zdjęcia - jak zwykle z resztą :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuń