sobota, 21 czerwca 2014

Kurczak hara masala



Po przerwie wakacyjnej znów wracam do gotowania. Dziś pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli danie kuchni indyjskiej, idealne na letnie dni. Kurczak hara masala to lekkie, aromatyczne i orzeźwiające danie, a do tego bardzo łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jak przy większości dań, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników, czyli ich obranie i pokrojenie, samo gotowanie zajmuje w sumie kilkanaście minut. Hara masala jest lekka, dzięki dodatkowi jabłka lekko kwaskowa, słodka dzięki rodzynkom, a za sprawą mięty bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia mięsa z owocami i/lub miętą!


Kurczak hara masala


Składniki:
  • 2 zielone jabłka
  • 2 garście świeżej kolendry
  • 2 garście świeżej mięty
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki creme fraiche lub ricotty
  • 2 papryczki chili (najlepiej zielone) lub 1 jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań
  • pęczek dymki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek startego świeżego korzenia imbiru
  • podwójna pierś z kurczaka (około 200g)
  • 2 garście rodzynek


Kurczak hara masala

Przygotowanie:

Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka listków do przybrania), jogurt, crame fraiche, papryczki chili, dymkę, sól, cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. 
Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem. 


Kurczak hara masala

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda danie a do tego bardzo ładnie podane :). Z chęcią byśmy skosztowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że się podoba;) Koniecznie musicie wypróbować, bo jest przepyszne ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...