wtorek, 19 sierpnia 2014

Ciabatta

W kolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie włoskie pieczywo proponuje również wypróbować focaccie
Ciabattę przygotowalam z przepisu Paula Hollywooda.

Ciabatta, włoski chlebek

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 10g drożdży instant
  • 10g soli
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 400ml letniej wody


Ciabatta włoski chlebek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wodę i zacząć ubijać używając haków. Miksować przez 5-7 minut na średniej prędkości do czasu aż ciasto będzie gładkie i ciągliwe. 
Duże plastikowe, kwadratowe naczynie wysmarować oliwą i przełożyć do niego ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet potroić swoją objętość. 
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką i delikatnie wyłożyć na nie ciasto, tak aby w miarę możliwości zachowało swój kształt i jak najwięcej powietrza. Ciasto podzielić na dwie części i nieco rozciągnąć wzdłuż. Na wierzchu również oprószyć mąką i wstawić do piekarnika na około 25 minut, lub do czasu aż skórka będzie złocista, a ostukiwana powinna wydawać głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

Ciabatta, włoski chlebek

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciabatta wyszła super smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja ciabatta ma bardzo fajny kształt, wygląda jak z piekarni:) A metoda przygotowania jest zaskakująco prosta, myślałam, że trzeba w to włożyć więcej pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje ze mile slowa ;) Wybralam prostsza wersje, ale faktycznie jej przygotowanie jest banalne ;)

      Usuń
  4. Mmm, wygląda pysznie :) Też tym razem postawiłam na szybszą metodę :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach zapachnialo chlebkiem. Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  6. O nie wiedziałam, że są także wspólne wyzwania kulinarne! super dziewczyny! śledzę bloga Mirabelki zawsze jednym okiem, ale może teraz wreszcie zacznę gotować i piec z Wami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...