Printfriendly

Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

Płynne czwartki


Zapraszam na kolejną pyszną zupę, już taką trochę jesienną - gęstą i rozgrzewającą. Może się wydawać, że taka zupa nie pasuje do wciąż trwającego lata, jednak w Szkocji temperatury są nieco niższe i tak zupa świetnie sprawdza się na tutejsze warunki. Pikantna zupa marchewkowa z czerwona soczewicą to idealne rozwiązanie na jesienna szarugę, warto wiec zapisać sobie gdzieś ten przepis, ponieważ słodka marchewka z dodatkiem czerwonej soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam!

Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą


Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 kg marchewki
  • litr bulionu warzywnego
  • 80g czerwonej soczewicy
  • 70ml mleka kokosowego
  • 30ml śmietany
  • sól i pieprz
  • kolendra do przybrania (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wyciśnięty prez praskę czosnek. Dodać przyprawę curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować aż będzie miękka, około 20 minut. Dodać mleko kokosowe, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą przybraną kolendrą i odrobiną mleka kokosowego. 

Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować :)

    Zapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czerwoną ciecierzycę już przerabiałam, ale zupa z dodatkiem marchewki jeszcze nie, więc zapisuję do ugotowania :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie jest to zupa marchewkowa z dodatkiem czerwonej ciecierzycy, ale tak czy owak jest pyszna;) Polecam wypróbować, bo jest pyszna ;)

      Usuń
  3. hmmm, uwielbiam takie lekkie zupy-kremy <3 Ale przyznam, że nigdy nie gotowałam nic z ciecierzycą! Może to dobry przepis na początek :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! A gotowanie ciecierzycy to żadna filozofia, wystarczy przepłukać i wsypać do garnka, gotować do miękkości ;) i to wszystko ;) Powodzenia!

      Usuń
  4. Czerwona ciecierzyca? Nigdy o takiej nie słyszałam... Zwykła za to lubię bardzo, zupę marchewkową też... Będzie trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łoo matko ale gafa, miała być soczewica! nie wiem czemu ale zawsze mylą mi się te "grochy" ;) Już poprawiam ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger