Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami
22.4.17
5
ciasto francuskie
,
finger food
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
pieczarki
,
piknik
,
por
,
przekąska
,
przystawka
Kolejnym daniem jakie przygotowałam na pieczarkowy tydzień, są sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Pieczarki, dlatego też wspólnie z Mopsikiem, Mirabelką i Malwiną postanowiłyśmy przygotować danie z pieczarkami, koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na potrawy z pieczarkami!
Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi po angielsku - mushroom pie [paj] ;) Wszelkiego rodzaju pie są w Wielkiej Brytanii bardzo popularne, podaje się je z przeróżnymi farszami. Często jem pie na szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę.
Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi po angielsku - mushroom pie [paj] ;) Wszelkiego rodzaju pie są w Wielkiej Brytanii bardzo popularne, podaje się je z przeróżnymi farszami. Często jem pie na szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę.
Składniki:
- Opakowanie gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego
- 400g pieczarek
- 2 pory
- 1 szalotka
- ser ricotta
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- żółtko
- tłuszcz do smażenia, najlepiej masło
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę, obrane i pokrojone w plasterki pory oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Wszystko chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, wymieszać po czym smażyć jeszcze chwilę, pieczarki nie muszą być całkiem miękkie, ponieważ "dojdą" podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180-200 st C.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 równych części. 4 plastry ciasta posmarować niewielką ilością ricotty, zostawiając czyste brzegi, aby ciasto można było skleić. Na każdym kawałku posmarowanym serem, ułożyć sporą ilość pieczarek. Pozostałe 4 plastry ciasta delikatnie ponacinać w środkowej części, po skosie, przykryć nimi plastry z pieczarkami, zacisnąć na brzegach, aby warstwy ciasta się skleiły.
Żółtko oddzielić od białka, wlać do małej miseczki i roztrzepać.
Wierzch każdej sakiewki posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Sakiewki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-30 minut lub do czasu gdy ciasto urośnie i ładnie przyrumieni się na wierzchu.
Smacznego!
Wspaniałe. Zapisuję do zrobienia koniecznie! Dziękuję za to, że tak wspierasz akcję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo te "pie" są super! :) Wiesz, że akcje pieczarkową bardzo lubię, dlatego fajnie jest przygotowywać kolejne pieczarkowe przepisy ;) Dziś chciałam dodać kolejny przepis, ale niestety dopadło mnie jakieś choróbsko i totalnie nie mam na nic siły ;( Może jutro, na zakończenie ;)
UsuńWyglądają przepysznie i cudownie :) pewnie też tak smakują :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że własnie poczułam, że mój brzuch próbuje nawiązać ze mną współpracę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń