Krem pieczarkowy
21.4.17
2
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
krem
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
pieczarki
,
ziemniaki
,
zupa
Przepisów na zupę pieczarkową jest wiele. Dziś chciałabym zaproponować przepis na krem pieczarkowy - smaczny i sycący. Pieczarki są delikatne i same w sobie nieco mdłe, dlatego też dania z ich udziałem powinny być dobrze doprawione. Jednocześnie nie należy przesadzić, aby nie zabić smaku tych delikatnych grzybów. Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na zupę pieczarkową, ten jest jednak zupełnie inny, a w planach mam jeszcze kilka do wypróbowania. Zupę - krem z pieczarek przygotowałam w związku z kulinarną akcją Mopsika - Pieczarkowy Tydzień.
Składniki:
- 1 cebula
- 3-4 średnie ziemniaki
- 600-700g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- sok z połowy cytryny
- masło i oliwa do smażenia
- natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć przez około 10 minut pod przykryciem, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ziemniaków, zalać wodą, tak aby zakryła warzywa, przykryć i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Gdy woda się zagotuje dodać łyżeczkę soli.
Gdy ziemniaki i pieczarki będą miękkie, zupę dokładnie zmiksować, po czym doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i sokiem z cytryny. Dodać dużą garść natki pietruszki, doprawić do smaku i natychmiast podawać przybraną kleksem śmietany lub jogurtu i natką pietruszki.
Smacznego!
Musiał być bardzo aromatyczny i fajnie, że jest taki prosty do zrobienia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam proste i smaczne dania ;) Zupa była rewelacyjna, nawet K zjadł dokładkę i chciał jeszcze, ale odłożyłam sobie porcje do pracy ;)
Usuń