Jajka zapiekane na pieczarkach
24.4.17
1
danie wegetariańskie
,
jajka
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
pieczarki
,
przekąska
,
Szybkie (do pół godziny)
,
śniadanie
Na zakończenie pieczarkowego tygodnia postanowiłam przygotować bardzo proste, ale niezwykle smaczne jajka zapiekane na pieczarkach. Kremowe pieczarki ze szczypiorkiem i rozpływające się na nich jajko to coś po prostu wspaniałego. Polecam wszystkim - danie idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub jako przekąska na lunch. Wszystkim gorąco polecam!
Składniki:
- 2-3 szalotki
- 1-2 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- pęczek cienkiego szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 2 łyżki ricotty (creme fraiche)
- szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
- 2-4 jajka
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia, najlepiej oliwa i masło
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Cebula powinna się zeszklić. Dodać do niej obrane i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Wcisnąć sok z cytryny, dodać estragon i dalej smażyć, do czasu aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać połowę posiekanego szczypiorku oraz ricottę. Dokładnie wymieszać, gdy smaki się połączą, zdjąć z ognia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masę pieczarkową podzielić na równe części i rozłożyć do kokilek lub innych naczynek do zapiekania. W zależności od tego na ile naczyń podzielicie masę pieczarkową, tyle jajek będziecie potrzebować. Pieczarki posypać częścią szczypiorku. Do każdego naczynka delikatnie wbić jajko (uważać, aby żółtko się nie rozlało), oprószyć solą i pieprzem oraz pozostałą częścią szczypiorku. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 10-15 minut lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne. Natychmiast podawać.
Masę pieczarkową podzielić na równe części i rozłożyć do kokilek lub innych naczynek do zapiekania. W zależności od tego na ile naczyń podzielicie masę pieczarkową, tyle jajek będziecie potrzebować. Pieczarki posypać częścią szczypiorku. Do każdego naczynka delikatnie wbić jajko (uważać, aby żółtko się nie rozlało), oprószyć solą i pieprzem oraz pozostałą częścią szczypiorku. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 10-15 minut lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Ja miałam dzisiaj w planach podobne połączenie, ale nie dam już rady. Dziękuję za kolejny super przepis dodany do akcji.
OdpowiedzUsuń