Tajska wieprzowina z dynią
Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejne pyszne danie kuchni tajskiej - tajska wieprzowina z dynią. Jednym słowem - połączenie idealne. Dołączam je do naszej akcji wspólnego gotowania w której wzięli udział: Panna Mawinna, Lejdi, Gin, Sianko, Mirabelka i Bartoldzik.
Składniki:
- świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach
- 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki
- 2 średnie cebule drobno pokrojone
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kozieradki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 400ml mleka kokosowego
- połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkę
- świeża kolendra
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej olej. Przesmaż na nim imbir, papryczkę chili i cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowieć. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane świeżą kolendrą z ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Mmm, to musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńoj tak! :)
UsuńUwielbiam curry z mlekiem kokosowym!
OdpowiedzUsuńJakbym tak swinke wyrzucila i dala kuraka... hmmmm...
Juz mi sie podoba!
;)
Dziekuje za wspolne dyniowanie!
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby użyć kurczaka, ale wtedy wrzuciłabym go pod koniec gotowania, żeby nie był suchy ;)
UsuńŚwietne danie, pycha! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje! I owszem bylo pyszne :)
UsuńMusi być mega rozgrzewające :) Chętnie zjadłabym miseczkę :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńGoraco polecam, to curry bylo pyszne, lekko ostre, sycace i rozgrzewajace - idealne na jesienne dni ;)
Usuń