Printfriendly

Tajska wieprzowina z dynią

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejne pyszne danie kuchni tajskiej - tajska wieprzowina z dynią. Jednym słowem - połączenie idealne. Dołączam je do naszej akcji wspólnego gotowania w której wzięli udział: Panna Mawinna, Lejdi, Gin, Sianko, Mirabelka i Bartoldzik.

Tajska wieprzowina z dynią

Składniki:
  • świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki
  • 2 średnie cebule drobno pokrojone
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 400ml mleka kokosowego
  • połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkę
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

wieprzowina po tajsku z dynia,

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej olej. Przesmaż na nim imbir, papryczkę chili i cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowieć. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane świeżą kolendrą z ryżem jaśminowym.

wieprzowina po tajsku z dynia,

Smacznego!


 Dynia na słodko i słono 

8 komentarzy:

  1. Mmm, to musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam curry z mlekiem kokosowym!
    Jakbym tak swinke wyrzucila i dala kuraka... hmmmm...
    Juz mi sie podoba!
    ;)
    Dziekuje za wspolne dyniowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby użyć kurczaka, ale wtedy wrzuciłabym go pod koniec gotowania, żeby nie był suchy ;)

      Usuń
  3. Musi być mega rozgrzewające :) Chętnie zjadłabym miseczkę :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam, to curry bylo pyszne, lekko ostre, sycace i rozgrzewajace - idealne na jesienne dni ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger