Zupa pho z wieprzowiną
9.10.14
2
Banalne
,
kuchnia tajska
,
Kulinaria
,
mięso
,
Szybkie (do pół godziny)
,
wieprzowina
,
zupa
Płynne Czwartki
Jak widzicie ostatnio na blogu królują dania kuchni tajskiej, było już curry, coś warzywnego, coś na słodko, a teraz pora na zupę, które również w tej kuchni są popularne. Jednoczśnie wpisuje się ona idealnie w moje Płynne Czwartki, które ostatnio nieco zaniedbałam;)
Zupa pho z wieprzowiną pochodzi z południowej Azji, jest to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotujemy tylko bazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam!
Składniki:
- 100g makaronu ryżowego
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- mała laska cynamonu (około 5cm)
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- świeży imbir (około 3cm)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu)
- cytryna lub limonka pokrojona w ósemki
- 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
- 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
- pikantny sos sriracha
Przygotowanie:
Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, aby napęczniał, po czym odcedzić.
Do suchego garnka wrzucić gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry, laskę cynamonu i ząbek czosnku, prażyć na niedużym ogniu, aż zaczną wydobywać się z nich aromaty. Wlać do nich bulion, sos rybny i cukier. Zagotować, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zupę przecedzić do drugiego garnka, zagotować i wrzucić do niej cieniutko pokrojoną wieprzowinę, aby móc bardzo cienko pokroić mięso należy je lekko zmrozić. Gotować przez 2-3 minuty. Do miseczek włożyć makaron, zalać go wrzącą zupę z mięsem i od razu podawać. Zupa musi być podawana bardzo gorąca, niemal wrząca. Serwować ją z oddzielnie ustawionymi dodatkami: cytryną (limonką), cebulą, papryczką chili, kolendrą i pikantnym sosem. Każdy doprawia sobie zupę wg gustu i indywidualnych upodobań smakowych, może ona być kwaśna, pikantna, lub delikatna.
Smacznego!
Właśnie zalega mi makaron ryżowy i nie wiem co z nim zrobić... Chyba już wiem ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie ci smakowało, a jeśli możesz się jeszcze trochę wstrzymać, to poczekaj, bo mam zamiar dodać jeszcze jakieś przepisy z wykorzystaniem tego makaronu ;)
Usuń