Printfriendly

Zupa pho z wieprzowiną

Płynne Czwartki


Jak widzicie ostatnio na blogu królują dania kuchni tajskiej, było już curry, coś warzywnego, coś na słodko, a teraz pora na zupę, które również w tej kuchni są popularne. Jednoczśnie wpisuje się ona idealnie w moje Płynne Czwartki, które ostatnio nieco zaniedbałam;)
Zupa pho z wieprzowiną pochodzi z południowej Azji, jest to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotujemy tylko bazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam!

Zupa pho z wieprzowiną


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • mała laska cynamonu (około 5cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • świeży imbir (około 3cm)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu)
  • cytryna lub limonka pokrojona w ósemki
  • 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
  • 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
  • pikantny sos sriracha

Zupa pho z wieprzowiną

Przygotowanie:

Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, aby napęczniał, po czym odcedzić.
Do suchego garnka wrzucić gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry, laskę cynamonu i ząbek czosnku, prażyć na niedużym ogniu, aż zaczną wydobywać się z nich aromaty. Wlać do nich bulion, sos rybny i cukier. Zagotować, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zupę przecedzić do drugiego garnka, zagotować i wrzucić do niej cieniutko pokrojoną wieprzowinę, aby móc bardzo cienko pokroić mięso należy je lekko zmrozić. Gotować przez 2-3 minuty. Do miseczek włożyć makaron, zalać go wrzącą zupę z mięsem i od razu podawać. Zupa musi być podawana bardzo gorąca, niemal wrząca. Serwować ją z oddzielnie ustawionymi dodatkami: cytryną (limonką), cebulą, papryczką chili, kolendrą i pikantnym sosem. Każdy doprawia sobie zupę wg gustu i indywidualnych upodobań smakowych, może ona być kwaśna, pikantna, lub delikatna.

Zupa pho z wieprzowiną

Smacznego!

Kuchnia tajska

2 komentarze:

  1. Właśnie zalega mi makaron ryżowy i nie wiem co z nim zrobić... Chyba już wiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie ci smakowało, a jeśli możesz się jeszcze trochę wstrzymać, to poczekaj, bo mam zamiar dodać jeszcze jakieś przepisy z wykorzystaniem tego makaronu ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger