Printfriendly

Gulasz z chorizo i ciecierzycą


W tym miesiącu poza kuchnią arabską trwa hiszpańska akcja kulinarna organizowana przez Zuzię z bloga Chilli, czosnek, oliwa. Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycy wg jednego przepisu. Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego smak, szczególnie z chorizo. W oryginalnym przepisie do dania należało dodać szpinak, co też uczyniłam, jednak tak jak podejrzewałam, nie bardzo pasował mi  konsystencją w tym daniu. Moim zdaniem gulasz o wiele lepiej smakował bez niego. Dlatego, jeżeli nie przepadacie za gotowanym szpinakiem, możecie go pominąć.  


Gulasz z chorizo i ciecierzycą

Składniki:
  • 150-270g chorizo
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • łyżeczka świeżego rozmarynu
  • puszka ciecierzycy (400g) z zalewą
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 300ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • słodka i pikantna papryka w proszku
  • wędzona papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1-2 garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)


Gulasz z chorizo i ciecierzycą

Przygotowanie:


Rozgrzać patelnię, chorizo pokroić w plasterki grubości około pół centymetra i wrzucić na patelnię, smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, listek laurowy i posiekany rozmaryn. Wszystko chwilę przesmażyć, aż cebula zmięknie, dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, w razie potrzeby podlewać wodą z ciecierzycy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać ciecierzycę, delikatnie wymieszać, dodać pokrojony szpinak i gotować jeszcze przez chwilę, do czasu aż szpinak zmięknie. Natychmiast podawać. 


Gulasz z chorizo i ciecierzycą

 Smacznego


6 komentarzy:

  1. Moje same ulubione smaki w takim gulaszu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. myśle, że ze szpinakiem jest jednak fajniej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj zachwalam swoje dania, bo na prawde mi smakuja, tym razem jednak to bylo zdecydowanie lepsze przed dodaniem szpinaku, ktory poza tym, ze zrobil sie glutowaty, nie wplynal na smak.

      Usuń
  3. Uwielbiam dania jednogarnkowe, muszę spróbować i tego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to danie - jest proste, szybkie i pyszne :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger