Zupa z czerwonej soczewicy z kminem
4.6.15
1
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
soczewica
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Płynny czwartek
Składniki:
- 1 łyżka nasion kminu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- litr bulionu warzywnego
- 160g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- kolendra do przybrania
Przygotowanie:
W suchym garnku uprażyć ziarna kminu aż zaczną wydobywać aromat. Przesypać je na podstawek i odstawić.
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć kilka minut aż się zeszkli po czym dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać uprażony kmin, pieprz kajeński i krojone pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić.
Dolać bulion i zagotować, następnie dodać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut.
Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać udekorowaną kolendrą.
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć kilka minut aż się zeszkli po czym dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać uprażony kmin, pieprz kajeński i krojone pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić.
Dolać bulion i zagotować, następnie dodać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut.
Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać udekorowaną kolendrą.
Smacznego!
świetna, nietypowa zupa!
OdpowiedzUsuń